Zoeken

Ambtenaar Den Haag geeft vervalsing paspoort voor Taghi toe

2 december 2022 - 15:00 - Wereld

©

De 50-jarige Mildred Van D., ambtenaar bij de gemeente Den Haag, heeft haar betrokkenheid toegegeven bij de vervalsing van de paspoorten van onder andere Ridouan Taghi, Naoufal F. en Samir Bouyakhrichan. Ze verdiende 1000 euro per paspoort.

De Haagse ambtenaar moest donderdag voor de Amsterdamse rechtbank terechtstaan samen met medeverdachte Faysal N. (40). Hij zou de schakel tussen Mildred Van D. en de cliënt(en) kunnen zijn, maar N. ontkent. Hij is een broer van Mohamed Nyabi, die wordt gezocht in verband met internationale drugshandel en een ontvoering in Duitsland. De ambtenaar wilde niet bevestigen of Faysal N. haar contactpersoon is, volgens De Telegraaf.

Lees ook: Ridouan Taghi: "Niets te maken met prinses Amalia"

Mildred Van D. had financiële problemen toen ze deze corrupte deals maakte. Zij zat achter het loket van het inmiddels afgeschafte districtskantoor Leidschenveen-Ypenburg en kon zonder haar collega’s valse paspoorten verstrekken. Deze zijn gemaakt met documenten van zogenaamde "Katvangers". Het gaat om bijzonder kwetsbare mensen, zoals drugsverslaafden en gehandicapten. Het strafdossier bevat 22 vervalste paspoorten, waarvan er 14 bestemd waren voor criminelen.

Veel criminelen die valse documenten hadden verkregen, zijn sindsdien geliquideerd. Het onderzoek is in 2016 opgestart. In hetzelfde jaar werd Naoufal F. in Ierland gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens onder meer moord. Hij was in het bezit van een vals paspoort.

Lees ook: Taghi doet aangifte van lekken vanuit justitie en EBI

Een onderzoek van gekraakte cryptoberichten onthulde de namen van de twee verdachten. Mildred Van D. gaf donderdag in de rechtbank toe dat ze "een grens had overschreden". Het Openbaar Ministerie eiste donderdag een voorwaardelijke gevangenisstraf van een jaar en 240 uur werkstraf. Tegen de Faysal N. werd twee jaar cel geëist.

Bladna.nl