Zoeken

Spanjaarden naar Marokko om belastingdruk te ontlopen

21 september 2022 - 20:00 - Wereld

©

De Andalusische regering heeft de vermogensbelasting afgeschaft en daarmee de belastingdruk aanzienlijk verlaagd. Dit maakt sommige Andalusiërs kwaad, omdat zij reeds de keuze maakten in Marokko te gaan wonen om de belastingdruk te vermijden.

Carolina España, die in de regionale raad van Andalusië verantwoordelijk is voor economie en financiën, heeft dinsdag tijdens een persconferentie de redenen voor deze maatregel uiteengezet. Het bevoordeelt 0,2% van de Andalusiërs met een hoog inkomen. De Andalusische Raad had geconstateerd dat 10 van de 20 rijkste mensen in Andalusië geen belasting meer betaalden. Zij hadden de regio verlaten en zich elders gevestigd, bijvoorbeeld in Marokko of Portugal.

Lees ook: Ruim 5000 Spanjaarden werken illegaal in Marokko

Om redenen van geheimhouding en gegevensbescherming kon Carolina España de identiteit van de 10 personen niet bekendmaken. "Het is een feit dat wij zijn gestopt met het innen van onroerendgoed- en inkomstenbelasting voor particulieren, omdat een zeer groot deel van de burgers geen onroerendgoedbelasting betaalt," betreurde zij.

Lees ook: Marokko: huizen Spanjaarden afgebroken

Tot 2021 zouden 44.000 belastingbetalers het land hebben verlaten ondanks de belastingverlaging, melden Spaanse media. Tot dusver zijn er geen gegevens over het effect van de nieuwe maatregel. "Over een jaar kunnen we zeker cijfers geven en zien of deze maatregel goed is voor Andalusië," verzekerde Carolina España. Zij benadrukte dat "de afschaffing van de vermogensbelasting het aantal belastingplichtigen en de inning van de inkomstenbelasting heeft doen toenemen. De realiteit is dat veel gezinnen zijn teruggekeerd".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team