Zoeken

Werkloosheidsuitkering voor grensarbeiders in Sebta en Melilla?

20 oktober 2022 - 14:00 - Wereld

©

De Spaanse minister Yolanda Diaz van Arbeid, heeft dinsdag bij de Raad van Ministers een wetsvoorstel ingediend om een werkloosheidsuitkering toe te kennen aan grensarbeiders in Sebta en Melilla.

Het Spaanse ministerie van Arbeid wil het recht op werkloosheid toekennen aan grensarbeiders uit Sebta en Melilla. Dinsdag legde Spaans minister Yolanda Díaz van Arbeid aan de Raad van Ministers een voorstel voor wetshervorming voor dat moet zorgen dat grensarbeiders toegang krijgt tot werkloosheidsuitkeringen in hun land van herkomst na het betalen van bijdragen in Spanje, aldus El Diario. Het is een historische eis van het collectief van grensarbeiders, voor het merendeel huishoudelijk personeel.

Lees ook: Sebta verlaagt discreet salaris Marokkaanse grensarbeiders

Marokkaanse grensarbeiders steken dagelijks de grens over om naar hun werk in Sebta of Melilla te gaan. Ze ontvangen geen uitkering in Marokko en kunnen zich in Spanje niet inschrijven als werkzoekende. Het is om de status van deze grensarbeiders te verbeteren dat minister Yolanda Díaz een wetswijziging voorstelt, die in overleg met Marokko zal worden uitgevoerd.

Vorig jaar publiceerde de voormalige secretaris-generaal van de werknemerscommissie CCOO in Sebta, Juan Luis Aróstegui, een open brief aan de minister van Arbeid om haar aan deze reeds lang bestaande eis te herinneren. "Deze werknemers dragen bij aan de sociale zekerheid voor werkloosheid, maar er zijn teksten die hen hun rechten in geval van ontslag ontnemen", legde hij uit in de brief.

Lees ook: De uitzichtloze situatie van Marokkaanse arbeidsmigranten in Sebta

De sluiting van de grens vanwege de coronapandemie en de diplomatieke crisis met Spanje, heeft de onzekerheid van de grensarbeiders nog verder vergroot. Hassan Arahou, een 48-jarige horlogemaker uit Tetouan, was de woordvoerder van de ongeveer 50 Marokkaanse werknemers die vorig jaar wekelijks protesteerden voor de regeringsdelegatie in Sebta. "Ik betaal 25% inkomstenbelasting, maar ik weet niet of ik ben aangegeven of niet", hekelde Arahou vorig jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team