Zoeken

Hittegolf veroorzaakt meer storing van Marokkaanse zenders in Spanje

26 juli 2022 - 16:20 - Wereld

©

De interferentie van Marokkaanse zenders met het signaal van televisiezenders en telefoonlijnen aan de kusten van Cádiz en Malaga, is dit jaar toegenomen als gevolg van de opeenvolgende hittegolven die sinds het voorjaar in Spanje worden geregistreerd.

Het signaal van Marokkaanse TV-zenders is zo sterk dat het in veel woningen aan de Andalusische kust de Spaanse zenders stoort. Dit veroorzaakt problemen bij de ontvangst van het signaal. Dit verschijnsel, dat in het Engels bekend staat als "fading", doet zich vaker voor in de zomer en is dit jaar bijzonder uitgesproken als gevolg van de hittegolven in Spanje. Volgens Merca2 gaat het om ontvangstproblemen die worden veroorzaakt door een verslechtering van de kwaliteit van het signaal van digitale terrestrische televisie (DTT).

Volgens het technologiebedrijf Televes wonen meer dan 18 miljoen Spanjaarden, of bijna 40% van de bevolking, in kustgebieden die zeer gevoelig zijn voor een verslechtering van het signaal van Spaanse televisiezenders. "De hele kust wordt door dit verschijnsel getroffen, maar de provincies Cádiz en Málaga waren vorig jaar bijzonder zwaar getroffen", verklaart José Manuel Muñiz, technisch secretaris van de Andalusische telecommunicatievereniging (ATELAN),

Deze Marokkaanse black-outs gaan terug tot het einde van de 20ᵉ eeuw en het begin van de 21ᵉ, in 2008 om precies te zijn. De invoering van DVB-T heeft het probleem echter nog ingewikkelder gemaakt. Inwoners van de Costa del Sol, die veel last hebben van deze storingen, zien steeds meer af van deze technologie en nemen een abonnement op platforms zoals Netflix of Prime.

De ministeries van Digitale Transformatie en van Buitenlandse Zaken bespreken de kwestie regelmatig met hun Marokkaanse tegenhangers om een oplossing te vinden. Tot dusver hebben de inspanningen echter niet de verhoopte resultaten opgeleverd. Bovendien zijn er storingen in de telefoonverbinding, vooral in de omgeving van Estepona. "Het is al verschillende keren gebeurd dat je, terwijl je aan het telefoneren bent, van netwerk verandert en tot de ontdekking komt dat je verbonden bent met een Marokkaans netwerk," verklaart een inwoner van het gebied.

Bladna.nl