Zoeken

Spaanse vissers willen Marokkaanse boten dwingen wet na te leven

8 mei 2023 - 16:00 - Wereld

©

Vissers van Carboneras (Almeria), beter bekend als Carbopesca, overwegen om radicale maatregelen te nemen tegenover Marokkaanse vissersboten die illegaal in de Spaanse wateren blijven vissen. Ze hekelen de "passiviteit" van de autoriteiten.

Tijdens een algemene vergadering aanstaande zaterdag zal de vereniging een maatregel in stemming brengen tegen Marokkaanse vissersboten die nog steeds gebruik maken van drijfnetten, een illegale praktijk van visserij in de Spaanse wateren. "We willen de zee opgaan, de Marokkaanse boten identificeren en ze naar de Spaanse haven begeleiden, om ze ter beschikking te stellen van de bevoegde autoriteiten, zodat deze voor eens en altijd kunnen optreden", aldus Pedro Hernandez, de voorzitter van Carbopesca.

Lees ook: Illegale visserij in Spanje: Marokko kondigt sancties aan (video)

Carbopesca verzekert dat ze, samen met de organisatie Alnitak-Todos por la Mar, de situatie aan de kaak zullen blijven stellen, zoals ze dit al vele jaren doen. "Zij die zouden moeten optreden doen dat niet en de vissers van Carboneras zijn het zat om te protesteren tegen illegale visserijpraktijken, met name tegen het gebruik van drijfnetten", aldus de vissers. De praktijk is verboden om de impact van visserij op de mariene ecosystemen tot een minimum te beperken en ongewenste vangsten zoveel mogelijk te reduceren. Maar de Marokkaanse vissersschepen blijven illegaal vissen in Spaanse wateren, ondanks de permanente aanwezigheid van een Spaanse patrouilleboot en een bewakingshelikopter in het gebied.

Lees ook: Spanje vreest einde visserijakkoord met Marokko

De praktijk is al verboden sinds de jaren 80, maar de Marokkaanse vloot blijft deze activiteit regelmatig uitvoeren. Ze vinden dat er "alles aan moet worden gedaan om de naleving van de geldende maatregelen te waarborgen". De Spaanse vissers in het gebied zeggen dat ze moe zijn van de vergeefse protesten tegen deze illegale praktijk, die nog steeds door verschillende EU- en niet-EU-landen wordt uitgevoerd, waardoor veel mariene soorten (walvisachtigen, schildpadden, haaien en roggen) per ongeluk worden gevangen en sterven. Daarnaast is dit ook een "oneerlijke vorm van concurrentie met de rest van de vissers, die wel zijn gestopt met het gebruik van dit vistuig".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team