Zoeken

Spanje vreest einde visserijakkoord met Marokko

2 april 2023 - 07:00 - Wereld

©

De Spaanse minister van Landbouw, Visserij en Voeding, Luis Planas, heeft zijn zorgen geuit over de toekomst van het visserijakkoord van de Europese Unie met Marokko. Spanje is de belangrijkste begunstigde van dit akkoord en het einde ervan zou negatieve economische gevolgen kunnen hebben voor Spaanse vissers.

Het visserijakkoord tussen de Europese Unie en Marokko loopt op 17 juli af en de vernieuwing ervan is "zeer ingewikkeld". De onderhandelingen hierover zijn ook afhankelijk van een uitspraak die het Europees Hof van Justitie in september moet doen, naar aanleiding van een verzoek van het Polisario. In 2021 oordeelde het Europees Hof van Justitie in het voordeel van het Polisario en stelde dat het akkoord met Marokko was gesloten zonder de instemming van het Sahrawi-volk.

Lees ook: Europa zoekt alternatief voor visserijovereenkomst met Marokko

Spanje is sterk betrokken bij dit visserijakkoord, met 93 van de 138 verleende vergunningen door Marokko. Het einde ervan kan dus een negatieve invloed hebben op de Spaanse economie en zou de Spaanse regering dwingen maatregelen te nemen om de lokale vissers te ondersteunen.

De Spaanse minister verklaarde zijn Marokkaanse ambtgenoot in Agadir te hebben ontmoet en stelt dat Rabat wenst te wachten op de uitspraak van het Europees Hof van Justitie en de Europese Commissie alvorens een besluit te nemen. Dit maakt het dus zeer moeilijk om de overeenkomst na 17 juli te verlengen, aldus de Spaanse verantwoordelijke.

Lees ook: Marokko en EU evalueren visserijovereenkomst

Spanje en Marokko hebben in de afgelopen 47 jaar een reeks bilaterale overeenkomsten gesloten, overgenomen door de Europese Unie sinds 1986, waardoor Spaanse schepen in de Marokkaanse wateren kunnen vissen. In de afgelopen vier jaar heeft Rabat hiervoor 208,7 miljoen euro ontvangen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team