Zoeken

Drone-oorlog tussen drugshandelaars en politie in Straat van Gibraltar

29 april 2023 - 16:00 - Wereld

©

Zowel criminelen als Spaanse wetshandhavers zetten drones in, maar ze doen dit wel met diametraal verschillende doelstellingen. Drugshandelaars gebruiken de toestellen om Marokkaanse hasj via de Straat van Gibraltar te smokkelen, terwijl de Spaanse autoriteiten dit illegale verkeer proberen te stoppen door het gebruik van dezelfde technologie.

Criminele organisaties die handelen in Marokkaanse hasj via de Straat van Gibraltar zijn erin geslaagd om duizenden tonnen van de drug vanuit Marokko naar Spanje te smokkelen, met behulp van boten uitgerust met buitenboordmotoren, vissersboten, maar ook en vooral met de inzet van drones. In juli 2021 namen agenten van de provinciale politie van Malaga, in samenwerking met de Franse politie, een narcodrone in beslag van vijf meter lang, die tot 150 kilo drugs kon vervoeren.

Lees ook: Duikers om drugs van Marokko naar Spanje te smokkelen

De in China gemaakte drone kan op een hoogte van 7000 voet vliegen, aan een snelheid van 170 km per uur. "De veiligheidsdiensten lopen altijd een stap achter bij het innoveren tegen criminaliteit", aldus politiebronnen aan Escuo Digital. In juli vorig jaar heeft de nationale politie in Castellar de la Frontera (Cádiz) een soort hub voor criminele technologie geïdentificeerd, waar de apparaten worden vervaardigd. Een doorzoeking van het pand leidde tot de inbeslagname van drie kleine onderwaterdrones, elk met twee krachtige motoren, geschikt voor het vervoer van 150 tot 200 kilo drugs, en zes andere krachtige luchtdrones met 12 motoren en een bereik van 30 kilometer.

Lees ook: Narcodrone in beslag genomen in Fnideq, één arrestatie

De belastingdienst van zijn kant gebruikt minidrones voor toezicht op drugshandel en belastingfraude in Campo de Gibraltar, in de provincie Cádiz. Het directoraat Douanetoezicht gebruikt eveneens drones. Het betreft toestellen van minder dan 35 gram, om discreet toezicht te kunnen houden. En ook de Guardia Civil overweegt het gebruik van drones om de bewaking in de Straat te versterken.

Bladna.nl