Zoeken

Verslag Europees Parlement verdenkt Marokko van spionage

10 mei 2023 - 20:00 - Wereld

©

Een jaar na het schandaal rond de hack van de mobiele telefoons van Spaanse premier Pedro Sanchez en ministers Fernando Grande-Marlaska en Margarita Robles, heeft de onderzoekscommissie naar de Pegasus-affaire van het Europees Parlement, haar conclusies gepresenteerd. Het verslag is met 30 stemmen voor, 3 tegen en 4 onthoudingen goedgekeurd en wijst Marokko aan als "mogelijke" dader van de spionage.

De eerste hack zou hebben plaatsgevonden op 19 mei 2021, enkele uren nadat de Raad van Ministers, onder voorzitterschap van Pedro Sánchez, 30 miljoen euro steun aan Marokko had goedgekeurd. Volgens het rapport van het Nationaal Centrum voor Cryptologie dat naar de Nationale Rechtbank werd gestuurd, haalden de hackers alleen al uit de mobiele telefoon van de premier 2,6 gigabyte aan informatie. Een hack die volgens de aanwijzingen en gezien het samenvallen van de data, verband houdt met de ommezwaai van Spanje in het conflict tussen Marokko en Algerije over de Sahara.

Lees ook: Mohamed Bellahrach, Marokkaanse spion in corruptieschandaal Europarlement

Sindsdien zijn er veel speculaties en verdenkingen. In de commissie werd ook het bespioneren van 18 Catalaanse leiders onderzocht. In het eindrapport wordt gesteld dat dit werd uitgevoerd door de "Spaanse autoriteiten". Hoewel al het afluisteren door een rechter werd toegestaan, wordt de proportionaliteit van het afluisteren in twijfel getrokken, wat protesten van verschillende Spaanse partijen heeft uitgelokt.

Marokko ontkende via een verklaring categorisch dat zijn veiligheidsdiensten de Pegasus software hebben gebruikt. De regering heeft "haar grote verbazing uitgesproken over de publicatie van foutieve informatie, waarin de auteurs ten onrechte beweren dat Marokko de telefoons van verschillende nationale en buitenlandse publieke figuren en leiders van internationale organisaties, via computersoftware heeft geïnfiltreerd".

Lees ook: Nieuwe telefoon voor Franse president na spionage Marokko?

"Marokko is een rechtsstaat die het geheim van persoonlijke communicatie garandeert door de kracht van de grondwet en op grond van de verdragsverplichtingen van het koninkrijk en de gerechtelijke en buitengerechtelijke wetten en mechanismen, die de bescherming van persoonsgegevens en cyberveiligheid garanderen aan alle burgers en buitenlandse ingezetenen in Marokko", klonk de verklaring van de regering. De Marokkaanse grondwet verbiedt en bestraft deze praktijk waardoor de autoriteiten er dus geen gebruik van kunnen maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team