9 juni 2025 - 08:50 - Economie
In Spanje klinkt de roep om een verbod op de wapenexport naar Marokko steeds luider. Met name pro-Polisario en pro-separatistische partijen voeren de druk op, daarbij verwijzend naar "aantijgingen van misdaden tegen het internationaal recht". Deze eisen passen in een bredere discussie over de transparantie van Spaanse wapentransacties.
Verschillende Spaanse partijen uiten kritiek op de geheimhouding rond de aan- en verkoop van wapens door de Spaanse regering. Dit volgt op recente kritiek aan het adres van premier Pedro Sánchez vanwege een verhoogd defensiebudget. De partijen eisen dat het officiële geheim over wapentransacties wordt opgeheven en dat deze openbaar worden gemaakt in het parlement, meldt persbureau Europa Press. Tot op heden beheert een gespecialiseerd orgaan wapentransacties, maar de kritische partijen willen inspraak.
Lees ook: Marokko heeft nieuw legerschip ontvangen
De kleine Baskische en Catalaanse onafhankelijkheidspartijen eisen specifiek dat "geen enkele exportvergunning voor politie- en veiligheidsuitrusting" met Marokko wordt toegestaan. Zij stellen dat dit verbod moet gelden zolang "aantijgingen van ernstige misdaden tegen het internationaal recht" niet grondig en onafhankelijk zijn onderzocht en de verantwoordelijken niet zijn vervolgd.
De extreemlinkse partijen ERC en Bildu, bekend om hun oppositie tegen Marokko en hun steun aan het Polisario, spreken over "buitensporig geweld, foltering en gedwongen verdwijning van migranten" door Marokko, maar leveren hier geen bewijs voor. Aan de andere kant van het spectrum roept de extreemrechtse partij Vox op tot het opheffen van exportbeperkingen op wapens naar Israël. ERC, Bildu en Sumar eisen gezamenlijk dat de opschorting van wapentransfers, inclusief doorvoer voor Israël, wordt voortgezet "tot het einde van de genocide in Gaza, het einde van de illegale bezetting van Palestina en het einde van het apartheidsregime."
Lees ook: Spanje vertienvoudigt verkoop bommen en granaten aan Marokko
Sumar, een minderheidspartij binnen de regering, benadrukt dat Spanje de zevende wapenexporteur ter wereld is. De partij pleit ervoor schepen die regelmatig deelnemen aan wapenleveringsroutes de toegang tot staatshavens te weigeren. Ook stelt Sumar dat de huidige wetgeving een "aanzienlijk obstakel vormt voor de controle op het regeringsoptreden".
Marokko’s auto-industrie groeit, Spanje onder druk
Brusselse agent veroordeeld voor lekken in moordzaak Soufiane Benali
Belasting betalen in Marokko verandert
Zorgen om dodelijke weg in Noord-Marokko
Emirati kroonprins richt holding op in Marokko
Moulay Hassan in Tanger, ook Lalla Salma verwacht
Marokkaanse dirham houdt stand
Blauwe energie: Spaans geld voor eerste offshore windpark Marokko
Marokko slaat alarm: Russisch gokapp plundert deviezen
Marokko verdrievoudigt paprika-export naar Spanje
Marokko haalt miljardeninvestering binnen voor accu-fabriek
Marokko neemt de leiding in de mondiale auto-industrie
DFDS koopt scheepvaartroutes Spanje-Marokko
Marokko ontvangt 60.000 ton graan uit Kazachstan