Zoeken

De Spaanse nachtmerrie van een Marokkaan uit Nederland

16 september 2023 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een moslimorganisatie heeft een klacht wegens nalatigheid ingediend tegen de Nederlandse staat, die ze beschuldigt van het niet nemen van maatregelen om de vrijlating te verkrijgen van een Nederlander van Marokkaanse afkomst die al meer dan zes weken in Spanje vastzit op beschuldiging van terrorisme.

Terwijl hij op weg was naar Marokko, werd een Nederlander van Marokkaanse afkomst gearresteerd door de Spaanse autoriteiten in een hotel in Valencia. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van een jihadistische groep in Arnhem, waar hij is opgegroeid. De man is onterecht op een lijst van mogelijke terreurverdachten terechtgekomen, stelt zijn advocaat. Het is een lijst die enkele jaren geleden door de Nederlandse autoriteiten aan Interpol is overhandigd. Al wekenlang zit de wereld-Marokkaan vast in Spanje. Hij is in het verleden nooit van enig misdrijf beschuldigd, meldt Muslim Rights Watch, die een klacht voor nalatigheid tegen de Nederlandse staat heeft ingediend.

Lees ook: Nederlandse Marokkaan in Spanje vastgehouden voor terrorisme: Nederland ontkent

"De ministeries van Justitie en Veiligheid en Buitenlandse Zaken weigeren stappen te ondernemen om de man uit Tilburg vrij te krijgen", zegt de moslimorganisatie. Donderdag bevestigden de burgemeesters van Arnhem en Tilburg in een brief aan de Spaanse officier van justitie dat de man niet verdacht wordt van enige vorm van terroristische activiteit in Nederland. Ze riepen ook op tot zijn vrijlating. De Nederlandse Marokkaan kreeg pas meer dan een maand na zijn arrestatie bezoek van een consulaire medewerker. Vorige week is hij een hongerstaking begonnen.

Lees ook: Goudse Said wil weten waarom hij op terreurlijst staat

Begin 2023 had minister Dilan Yesilgoz van Justitie laten weten dat Nederland inderdaad lijsten had doorgegeven aan de Europese Unie en Interpol met daarop tientallen Nederlanders van diverse afkomst. Onderstrepend dat er geen concrete verdenking tegen hen was, zei ze dat deze mensen zelf stappen moeten ondernemen om van deze lijsten te worden verwijderd. Een bijna onmogelijke taak, volgens Muslim Rights Watch. Na het ontvangen van verzoeken van meer dan 100 personen, heeft de moslimorganisatie 30 procedures opgestart om mensen van de terrorismelijsten van andere landen te halen.

Bladna.nl