Zoeken

Nederlandse Marokkaan in Spanje vastgehouden voor terrorisme: Nederland ontkent

11 augustus 2023 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Een Marokkaanse Nederlander uit Tilburg is in Spanje vastgezet wegens vermeende banden met een terroristische cel. De man zelf en de Nederlandse autoriteiten ontkennen de beschuldiging.

De man, wiens naam niet wordt genoemd uit vrees voor stigmatisering, zit al twee weken vast in een detentiecentrum in Valencia. Hij werd gearresteerd tijdens een overnachting in Spanje op weg naar Marokko. De Spaanse autoriteiten beschouwen hem als een "gevaar voor de nationale veiligheid" en beweren dat hij lid is van een jihadistische groep uit Arnhem.

Lees ook: Nederlandse moslims kunnen niet reizen door ’onterechte terreurmeldingen’

Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de aanhouding maar weigert commentaar te geven op de situatie, meldt NRC. De man zelf eist opheldering van de Nederlandse overheid, die volgens hem onjuiste informatie over hem heeft gedeeld met Spanje, waardoor hij in de problemen is gekomen.

Het Openbaar Ministerie en de politie in Nederland ontkennen dat de man verdacht wordt van terrorisme en zeggen geen idee te hebben waar Spanje de verdenking op baseert. Er is geen informatie gedeeld met Spanje over vermeende terreurbanden van de man.

De Spaanse advocaat van de man, Teresa Martin Raymondi, noemt de zaak zeer ongebruikelijk en geeft aan dat er geen bewijs is aangeleverd voor de beschuldigingen. De man zou tot 2032 Spanje niet in mogen, en de zaak verloopt traag, mede door een regionale feestperiode.

Lees ook: Goudse Said wil weten waarom hij op terreurlijst staat

De man is bang dat deze beschuldiging hem de rest van zijn leven zal achtervolgen. Zijn plannen om te reizen en familie te bezoeken lijken in gevaar. Hoewel Buitenlandse Zaken consulaire hulp zou bieden, zegt zowel de man als zijn advocaat dat Nederland op dit moment niets voor hem doet. De Nederlandse ambassade in Madrid heeft tot nu toe niet gereageerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team