Zoeken

Goudse Said wil weten waarom hij op terreurlijst staat

1 oktober 2022 - 19:00 - Wereld

©

Om een onduidelijke reden belandde Said uit Gouda op een internationale signaleringslijst voor terrorismeverdachten. Inmiddels trok Nederland de signalering wel in, maar Said staat nog steeds op de internationale lijst. Hij stapt daarom naar de rechter.

IT-specialist Said werd in Gouda regelmatig aangehouden voor toevallige politiecontroles, maar hij probeerde daar niet al teveel aandacht aan te besteden. Vorige zomer begreep de 36-jarige tijdens een douanecontrole in Mexico plots dat hij echt wel met een groot probleem zat. De Mexicaanse douanebeambte vroeg met klem of het paspoort dat hij haar overhandigde wel het juiste was. Toen hij dit bevestigde werd Said omringd door gewapende agenten, schrijft het AD. Hij werd geboeid overgebracht naar een kleine verhoorkamer, waar hij te weten kwam dat zijn paspoort met betrekking tot jihadisme en terrorisme door Nederland is gesignaleerd. Said werd door de Mexicaanse politie meteen op een vlucht gezet naar Istanbul en vervolgens naar Amsterdam. "Ik had echt geen idee wat me overkwam", zegt hij.

Lees ook: Bomaanslagen Barcelona: Marokkaan 4 jaar onterecht in de cel

Bij hun zoektocht naar geradicaliseerde moslims plaatsen de politie of de gemeente wel vaker een rode vlag bij Marokkaanse Nederlanders. Dat gebeurde vooral tijdens de periode waarin tientallen Nederlanders naar Syrië vertrokken om zich aan te sluiten bij jihadistische groepen. Said was vrijwillige woordvoerder voor een islamitische organisatie in de stad en hielp in 2015 ouders waarvan de kinderen naar Syrië waren vertrokken. In 2017 kwam hij ook in contact met een omstreden prediker. De Nederlandse signalering begrijpt hij dus nog enigszins. "Ik ben misschien uitgesproken, maar ik ben zeker niet radicaal. Je mag van mij alles zijn: homo, hetero, moslim, christen, we zijn allemaal gelijk", aldus Said.

In een poging te achterhalen waarom hij op de lijst is beland, diende hij verzoeken in bij overheidsinstellingen om zijn gegevens te mogen bekijken. Het antwoord op die vraag vond hij uiteindelijk in een politiedossier. De gemeente Gouda bleek in 2018 een melding over hem te hebben gedaan. Inmiddels heeft Said een Engelstalig document gekregen van de politie waarin staat dat hij niet gezocht wordt. Maar het het document heeft niet veel waarde. "Als je eenmaal op zo’n lijst komt, ben je je rechten kwijt. Niemand gelooft je ook meer." Volgens Interpol staat hij nog steeds op de internationale lijst.

Lees ook: Hassan onterecht aangehouden omdat hij niet op 10 jaar oude foto leek

Dat bracht Saïd ertoe een bodemprocedure aan te spannen tegen de Nederlandse Staat. "Ik snap waarom er is gebeurd, wat er is gebeurd. Maar help me nu dan ook om het weer op te lossen. De Nederlandse overheid heeft dit probleem veroorzaakt, dan moeten ze toch ook actief helpen het weer op te lossen? Er is geen instantie bij die overheid waar je met zo’n verzoek terecht kan. Ik wil gewoon weer vrij kunnen reizen, zonder bang te zijn bij elke douane aangehouden te worden", aldus de it-specialist.

Bladna.nl