Zoeken

Marokko-Nederland: nieuwe fase in juridische samenwerking

20 december 2023 - 14:00 - Marokko

©

Marokko en Nederland hebben een belangrijke stap gezet in hun juridische samenwerking met de ondertekening van een uitleveringsverdrag. Deze overeenkomst, ondertekend in Rabat door de Marokkaanse minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, en de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid, Dilan Yeşilgöz, markeert een versterking van de juridische en rechterlijke samenwerking tussen de twee landen.

Het verdrag stelt beide landen in staat om personen die verdacht worden van of schuldig bevonden zijn aan een misdaad, van het ene naar het andere land over te brengen. Dit is een significante ontwikkeling in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit, wat cruciaal is om de straffeloosheid te verminderen en Marokko’s positie in de strijd tegen transcontinentale criminaliteit te versterken.

Lees ook: Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

Minister Ouahbi benadrukte dat het verdrag een voortzetting is van een eerder juridisch samenwerkingsprotocol tussen Marokko en Nederland. Hij ziet dit als een belangrijke stap in het partnerschap tussen beide koninkrijken. Volgens hem zal dit verdrag het gerechtelijk proces versterken door de mechanismen voor de bestrijding van grensoverschrijdende straffeloosheid te consolideren.

Minister Zegerius van Nederland wees op de grenzeloze aard van de georganiseerde misdaad, met criminele netwerken die voortdurend hun illegale praktijken in wapen-, drugs- en mensenhandel versterken. Ze benadrukte ook de noodzaak van nauwere samenwerking tussen onderzoeksdiensten van verschillende landen om de vlucht van criminelen te voorkomen.

Lees ook: Marokko en Nederland bereiken overeenkomst over terugkeer asielzoekers

Tijdens de bijeenkomst werd ook een reeks onderwerpen besproken met betrekking tot de samenwerking in justitiële zaken, de strijd tegen georganiseerde misdaad, witwassen van geld, verdachte banktransacties, financiële criminaliteit en de inbeslagneming van criminele activa. Het doel was om de vriendschapsbanden te versterken, juridische en justitiële samenwerking te bevorderen en kennis, ervaringen en goede praktijken uit te wisselen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team