Zoeken

Arrestaties in Nederland voor lekken staatsgeheimen aan Marokko

2 november 2023 - 16:00 - Wereld

©

Vorige week zijn in Nederland twee personen gearresteerd wegens het lekken van staatsgeheimen. De informatie werd bevestigd door het Openbaar ministerie op 1 november. De arrestanten zijn een medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en een voormalige politieagent die sinds kort voor de NCTV werkte. Verschillende bronnen melden dat Marokko heeft geprofiteerd van deze informatie.

De hoofdverdachte is geïdentificeerd als Abderrahim El M., een 64-jarige ambtenaar uit Rotterdam die als Arabisch vertaler en hoofdanalist bij de NCTV werkte. Hij wordt ervan verdacht gevoelige informatie te hebben gelekt afkomstig van politie-eenheden die zich bezighouden met terrorismebestrijding, extremisme en radicalisering. Er waren al langer vermoedens over de banden van de zestiger met de Marokkaanse regering.

Lees ook: Mohamed Bellahrach, Marokkaanse spion in corruptieschandaal Europarlement

Zowel Abderrahim als de voormalige politieagent verschenen op 31 oktober voor een onderzoeksrechter, die besloot dat ze nog minstens twee weken in hechtenis zouden blijven. De NCTV staat onder leiding van demissionair minister van Justitie, Dilan Yesilgöz-Zegerius. In een brief aan het parlement noemde zij de arrestaties "zeer verontrustend".

Lees ook: Marokko verwerft nieuwe spionagesoftware QuaDream

Volgens de minister is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar deze zaak en zijn er, waar nodig was, extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Marokko heeft voorlopig niet op de zaak gereageerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team