Zoeken

Onschuldige Marokkaanse Nederlander na twee maanden uit Spaanse gevangenis vrijgelaten

21 september 2023 - 19:00 - Wereld

©

Een Marokkaanse Nederlander uit Tilburg die twee maanden onterecht vastzat in Spanje op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme, is deze week vrijgelaten en naar Nederland teruggekeerd.

Op Schiphol was het bij zijn aankomst op dinsdag een mix van vreugde en verdriet. Ondanks zijn vrijlating wordt zijn naam nog steeds geassocieerd met de eerdere beschuldigingen, wat hem psychologisch en mentaal belast. Hij vreest voor de mogelijke levenslange consequenties en de impact op zijn reisplannen.

Lees ook: De Spaanse nachtmerrie van een Marokkaan uit Nederland

De Nederlandse autoriteiten hebben zijn vermeende betrokkenheid bij terroristische activiteiten ontkent. De 35-jarige Nederlander van Marokkaanse afkomst stelt dat de Nederlandse overheid incorrecte informatie over hem heeft gedeeld met de Spaanse autoriteiten, wat tot zijn arrestatie heeft geleid. Het Nederlandse Openbaar Ministerie stelt geen kennis te hebben van de basis van deze beschuldigingen. De advocaat van de man in Spanje benadrukt dat er geen bewijs is geleverd voor deze zware aantijgingen.

Woensdag stond de dertiger in de rechtbank in Den Haag, waar hij hoopt zijn naam te zuiveren. De spanningen liepen echter hoog op nadat ongeveer 150 mensen waren komen opdagen om hem te steunen, en allen aanwezig wilden zijn bij de zitting. Ze werden niet toegelaten vanwege ruimtegebrek.

Lees ook: Nederlandse Marokkaan in Spanje vastgehouden voor terrorisme: Nederland ontkent

Politiek Nederland reageert heftig op de kwestie. Partijen zoals Denk, GroenLinks-PvdA, D66 en Partij voor de Dieren uiten hun bezorgdheid en kritiek op de afhandeling van de zaak. De kern van de zaak gaat verder dan één individu, volgens de woordvoerder van Muslim Rights Watch Nederland (MRWN). Hij benadrukt dat als dit één persoon kan overkomen, het iedereen kan overkomen. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen over hoe de man’s informatie is gedeeld en gebruikt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team