Zoeken

Spaanse en Marokkaanse zeemachten samen tegen maritieme piraterij

26 november 2023 - 17:00 - Marokko

©

De Spaanse marinefregat "Santa María" heeft een reeks antiterrorisme-oefeningen uitgevoerd met het Marokkaanse fregat "Sultan Moulay Ismail", als onderdeel van de NAVO-operatie "Sea Guardian".

Deze oefeningen, gericht op de bestrijding van terrorisme in de Middellandse Zee, vonden plaats in samenwerking met Marokko, een partner van de Alliantie, meldt het Spaanse defensiestafhoofdkwartier (EMAD) in een verklaring geciteerd door La Razón.

Lees ook: Zeemacht: Spanje sterker dan Marokko

Het Spaanse oorlogsschip meerde aan in Tanger om deel te nemen aan verschillende oefeningen met het Marokkaanse fregat "Sultan Moulay Ismail". Deze oefeningen hadden als doel "informatie uit te wisselen over illegale of verdachte activiteiten in de Straat van Gibraltar, de Zee van Alboran en de Middellandse Zee".

De bemanning van de "Santa María" hield ontmoetingen met Marokkaanse civiele en militaire autoriteiten om de doelstellingen van de operatie te bespreken. De oefeningen omvatten communicatie, bevoorradingsbenaderingen, training en vlaggenoefeningen, die "naar tevredenheid" werden uitgevoerd, volgens het communiqué. Deze oefeningen worden beschouwd als een traditionele en discrete methode van communicatie tussen maritieme eenheden.

Lees ook: Marokkaanse Marine oefent op Spaanse patrouilleboot

Volgens het EMAD zijn deze NAVO-oefeningen van "groot belang" omdat ze gericht zijn op het optimaliseren en gezamenlijk bijdragen aan het versterken van de maritieme veiligheid in de Middellandse Zee. De focus ligt hierbij op het opsporen, identificeren en volgen van illegale activiteiten zoals drugshandel, smokkel en mensenhandel.

Bladna.nl