Zoeken

Marokkaanse ambassadeur in Madrid blijft voorlopig in Marokko

24 juli 2021 - 12:40 - Marokko

©

Karima Benyaich, de ambassadeur van Marokko in Spanje, is reeds sinds half mei voor overleg teruggeroepen naar Rabat. Het ziet er niet naar uit dat zij spoedig naar haar post in Madrid zal terugkeren.

"Er moeten verschillende zaken worden besproken en opgehelderd met betrekking tot de opname van Polisario-leider Brahim Ghali, in een ziekenhuis in Logroño, onder een valse identiteit". Dan pas kan Benyaich terugkeren naar Madrid, vertellen diplomatieke bronnen aan het dagblad La Razón.

Lees ook: Spanje beweert dat er terug contact is met Marokko

De houding van Spanje, dat zichzelf een vriend van Marokko noemt, heeft een ernstige diplomatieke crisis veroorzaakt tussen de twee landen. Daar kwam in mei ook nog eens een migratiecrisis bij, na de massale aankomst van migranten in de stad Sebta.

Volgens dezelfde bron werkt Marokko als reactie op de houding van Spanje, aan een herziening van de visserijovereenkomst met de Europese Unie, op grond waarvan 92 Spaanse schepen de Marokkaanse wateren mogen binnenvaren voor visserijactiviteiten. Het verdrag loopt volgend jaar af, maar zal opnieuw onderhandeld worden op eind augustus of begin september. "Rabat zal dit waarschijnlijk op tafel leggen als onderdeel van het lange proces van normalisering van de diplomatieke betrekkingen”, voegt de bron eraan toe.

Marokko is wel tevreden over de benoeming van José Manuel Albares tot nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, ter vervanging van Arancha Gonzales Laya, en is ook blij met de laatste verklaringen van de regeringsleider, Pedro Sánchez, die nogmaals bevestigde dat de betrekkingen met het koninkrijk genormaliseerd moeten worden. Maar Marokko geeft er de voorkeur aan om voorlopig voorzichtig en vastberaden te blijven in zijn standpunt.

Lees ook: Spaans charmeoffensief om banden met Marokko te herstellen

Karima Benyaich heeft Spanje in mei verlaten nadat minister Laya haar had gebeld voor dringend overleg over de komst van Ghali. "Er zijn daden die gevolgen hebben en die moeten onder ogen worden gezien", verklaarde Benyaich toen. Ze benadrukte ook dat de betrekkingen tussen bevriende landen gebaseerd moeten zijn op "wederzijds vertrouwen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team