Zoeken

Europa laat zich niet intimideren door Marokko

23 mei 2021 - 17:40 - Wereld

©

De vicevoorzitter van de Europese Commissie, Margaritis Schinas, heeft afgelopen woensdag in een verklaring over de migratiekwestie laten weten dat Europa zich door niemand zal laten intimideren. Hiermee reageerde hij op de massale toestroom van migranten uit Marokko naar de Spaanse enclave Sebta.

Tijdens een interview met de Spaanse openbare radio benadrukte Schinas dat de grens bij Sebta een Europese grens is en dat het niet een probleem is waar alleen Madrid mee te maken heeft, maar dat het alle Europeanen raakt. De vice-president van de Europese Commissie meent dat de Marokkaanse tactiek om de Europese Unie onder druk te zetten geen effect zal hebben.

"Niemand kan de Europese Unie intimideren of chanteren", verklaarde Schinas. Als voorbeeld noemde hij de recente mislukte poging van Turkije om het migratievraagstuk te gebruiken om concessies van de Europese Unie af te dwingen.

Afgelopen dinsdag riep Eurocommissaris Ylva Johansson Marokko al namens de EU op om een einde te maken aan de massale toestroom van migranten naar de grens bij Sebta.

De Spaanse regering meldt dat er sinds maandagochtend ongeveer 8000 migranten Sebta al zwemmend of te voet binnen zijn gekomen. Circa 4000 van deze migranten zou al zijn teruggekeerd naar Marokko. De ongekende migratiegolf komt juist op een moment dat de verhoudingen tussen Marokko en Spanje al verslechterd waren vanwege de ziekenhuisbehandeling van Polisario-leider Brahim Ghali in een ziekenhuis in Spanje.

In Madrid werd de Marokkaanse ambassadeur na de stormloop onder druk gezet om openlijk haar ongenoegen uit te spreken over de gebeurtenis. Daarop besloot Marokko onmiddellijk om de ambassadeur terug naar Rabat te roepen voor verder overleg.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team