Zoeken

Soedanese migranten opgejaagd door de politie in Oujda

10 september 2021 - 18:20 - Marokko

©

De situatie van Soedanese migranten op doorreis via Marokko is zorgwekkend. Verschillende verenigingen beschuldigen de politie van een voortdurende klopjacht op de migranten en een slechte behandeling van deze mensen.

Er zwerven zo’n 300 Soedanese migranten rond in de "transit-stad" Oujda, waar veel mensen die uit Melilla en Sebta zijn weggestuurd en veel overlevenden van de "Libische hel" verblijven, aldus Infomigrant.

Lees ook: Oujda bezorgd om massale komst Soedanese migranten

Om het hoofd te bieden aan de ongekende toestroom van deze zomer maken de Marokkaanse autoriteiten, volgens vernietigende verslagen op sociale media, gebruik van geweld om hen uit de stad te verdrijven. "De situatie is zo moeilijk, we worden geslagen, opgespoord en opgesloten door de politie. We voelen ons hier niet veilig," zegt een Soedanese migrant in een video die gepubliceerd werd door de Marokkaanse Vereniging voor Mensenrechten (AMDH).

Volgens Omar Naji van AMDH, die verschillende getuigenissen heeft verzameld, worden deze Soedanese vluchtelingen "opgejaagd door de politie" in de straten van Oujda. "Zij zijn dagelijks het slachtoffer van willekeurige arrestaties zonder enige rechtvaardiging en van mensenrechtenschendingen," zegt de activist.

Lees ook: Illegale migranten uitgesloten van vaccinatiecampagne in Marokko

"Ze kunnen nergens heen, maar de politie wil niet dat ze zich in Oujda vestigen", zegt Largou Boubker, voorzitter van de Marokkaanse Organisatie voor Mensenrechten (OMDH).

Internationale en plaatselijke organisaties zeggen machteloos te staan en overweldigd te worden door de situatie. De opvang van deze nieuwkomers is een enorme uitdaging. UNHCR biedt geen humanitaire hulp aan vluchtelingen, behalve aan zogenaamd kwetsbare personen (vrouwen, kinderen en gehandicapten).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team