Zoeken

Oujda bezorgd om massale komst Soedanese migranten

23 augustus 2021 - 17:00 - Marokko

©

Ruim 300 migranten afkomstig uit Soedan zijn in de afgelopen dagen in Oujda aangekomen. Deze situatie zorgt voor bezorgdheid bij de lokale bevolking maar ook bij migrantenorganisaties zoals AMSV.

De migranten zijn tussen 16 en 26 jaar oud en zijn allemaal afkomstig uit Soedan. De groep zou via de landsgrenzen met Algerije Marokko zijn binnengekomen. De autoriteiten worden opgeroepen om snel in te grijpen.

Lees ook: Marokko voorkomt vertrek volle migrantenboten in Tarfaya

"We bevinden ons in een moeilijke situatie en hebben een beperkte opvangcapaciteit", zegt AMSV in een persbericht waarin de lokale en regionale autoriteiten worden opgeroepen om dringend in te grijpen om de sociale, medische en juridische rechten van de migranten te garanderen.

Volgens de organisatie hebben de migranten tevens recht op huisvesting en moet de Internationale Organisatie voor Migratie in Marokko (IOM) ook ingrijpen. "Velen van hen brengen de nacht door nabij kerken, waar een deel van de migranten zijn opgevangen. Onder hen bevinden zich gewonde en zieke mensen. Het merendeel zoekt zijn toevlucht op voetpadden en in kleine straatjes van de oude stad.", aldus de organisatie aan SNRT News.

Lees ook: Boot met migranten kapseist voor kust Marokko, 42 doden

Alle "serieuze verenigingen in Oujda" worden tevens opgeroepen om zich te mobiliseren om een lokale strategie te ontwikkelen om mensenrechtenschendingen tegen migranten op regionaal niveau op te volgen. Ondanks de inzet van enkele organisaties, de kerk en een "aantal weldoeners die een belangrijke humanitaire bijstand leveren", zijn de behoeften van de migranten groot en is er "een ernstig tekort aan voedsel, huisvesting en kleding". Het merendeel van de migranten zijn mensen die detentiecentra en gevangenissen in Libië ontvluchtten, aldus de vereniging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team