Zoeken

Sebta: maatregelen om doortocht wereld-Marokkanen te bespoedigen

6 juli 2022 - 11:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Maandag ontkende de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska, dat Operatie Marhaba het afgelopen weekend een verkeersopstopping in Sebta heeft veroorzaakt. Hij benadrukte dat het om "geïsoleerde situaties" ging en dat er reeds maatregelen waren genomen om de doorgang van voertuigen en van Marokkanen uit Europa te "versnellen".

Volgens Fernando Grande-Marlaska is de situatie in Sebta niet zo alarmerend als men wil doen geloven. Hij wees erop dat volgens de afvaardiging van de regering het verkeer slechts met 45% is toegenomen in vergelijking met Operatie Marhaba in 2019.

Lees ook: Marhaba 2022: reuze opstoppingen aan grens Sebta

"Er bestaan noodplannen die het ons mogelijk hebben gemaakt snel te reageren en nauwkeurige maatregelen te nemen om deze situatie te beheersen," zei de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken tegen El Confidencial Digital. De regeringsdelegatie van haar kant heeft afgelopen weekend erkend dat het verkeer tussen Algeciras en Sebta de komende dagen zeer intensief zal zijn wegens de viering van Eid ul-Adha in Marokko op 10 juli.

Lees ook: Wereld-Marokkanen in benarde situatie aan grens Sebta (video)

Volgens de plaatselijke autoriteiten is deze toevloed in de autonome stad te danken aan de lage kosten van de overtocht via Sebta (50% minder dan vanuit Spaanse havens). Volgens hen is de opstopping aan de grens te wijten aan de "strenge" gezondheids- en documentencontroles die de Marokkaanse grenspolitie uitvoert. De delegatie kondigde de dringende opening aan van nieuwe wachtzones om de doorreis van de Marokkaanse diaspora te vergemakkelijken en te bespoedigen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team