Zoeken

Marhaba 2022: reuze opstoppingen aan grens Sebta

5 juli 2022 - 13:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De stroom van Marokkanen uit Europa naar het koninkrijk in het kader van de Operatie Marhaba neemt in Sebta sinds vrijdag aanzienlijk toe. Duizenden mensen en honderden voertuigen brengen tot 9 uur door in de wachtstrook aan de grens, die ingericht is om opstoppingen te vermijden.

Wereld-Marokkanen die naar Marokko reizen om er hun zomervakantie door te brengen, maar ook inwoners van Sebta die hun familie in het koninkrijk willen bezoeken, overspoelen sinds vrijdag de grensovergang Tarajal. De toevloed zal de komende dagen aanhouden wegens de viering van Eid ul-Adha op 10 juli in Marokko. Het feest valt dit jaar samen met het begin van de zomervakantie.

Lees ook: Marhaba 2022: agenten van Frontex zorgen voor veiligheid in Sebta

Reizigers worden overweldigd door de situatie in de wachtruimte, waar zich geen winkels of verkooppunten bevinden voor eten of drinken. Er is ook kritiek over de afwezigheid van het Rode Kruis van Sebta in het gebied. Wanhopig demonstreerden Marokkanen en andere reizigers, om uiting te geven aan hun frustratie.

Bronnen in de regeringsdelegatie bevestigden aan El Mundo dat de vertragingen te wijten zijn aan de "nauwgezette" controles die de Marokkaanse douaneautoriteiten aan de grens uitvoeren. De Spaanse oppositie hekelt het gebrek aan een goede voorbereiding van de Operatie Marhaba en vraagt om de "dringende" installatie van eet- en drinkgelegenheden in de wachtruimte.

Lees ook: Wereld-Marokkanen in benarde situatie aan grens Sebta (video)

De autoriteiten van Sebta waarderen de stroom buitenlandse Marokkanen in de autonome stad, en wijzen erop dat ze met 45% is toegenomen in vergelijking met 2019. Ze zijn van plan met spoed nieuwe wachtzones te openen, om de doorreis van reizigers aan de grens te vergemakkelijken en de "uitdagingen" van deze editie van de Marhaba Operatie het hoofd te bieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team