Zoeken

Marhaba 2022: fiasco in Sebta

12 juli 2022 - 18:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Sinds begin juli zijn er enorme verkeersopstoppingen aan de grens van Sebta met Marokko. De overheid in de autonome stad kan de toevloed van Marokkanen uit Europa, die in het kader van Operatie Marhaba op weg zijn naar het koninkrijk, niet aan.

Het organisatiecomité van Operatie Marhaba in Spanje schijnt overdonderd te zijn door de situatie aan de grens van Tarajal, waar sinds begin juli enorme verkeersopstoppingen van wereld-Marokkanen zijn ontstaan. Er heerst een totale chaos in de wachtzone van Loma Colmenar, dat vlak bij de grens ligt. De afgelopen twee weekeinden hebben wereld-Marokkanen tot negen uur gewacht voordat zij Marokko binnen mochten. De meeste van hen hebben dit jaar gekozen voor de zeeroute Algeciras-Sebta, die goedkoper is dan de route Algeciras-Tanger Med.

Lees ook: Marokkaanse diaspora krijgt voorrang aan grens Sebta

Dit verklaart ongetwijfeld de moeilijkheden van Sebta om de grote stroom wereld-Marokkanen in goede banen te leiden. In vergelijking met 2019 is de stroom met 45% gestegen. Het organisatiecomité schijnt totaal onvoorbereid te zijn geweest. In de wachtzones aan de grens waren geen eet- of drinkstations ingericht, zodat de Marokkaanse wereldburgers hun dorst konden lessen of iets te eten konden krijgen. Door de protesten van de wereld-Marokkanen heeft het comité een liefdadigheidsinstelling moeten inhuren om water en drinken te verstrekken aan de noodlijdenden.

Van vrijdag op zaterdag hebben de Marokkaanse autoriteiten de inwoners van Sebta de toegang tot Marokko geweigerd en voorrang gegeven aan de wereld-Marokkanen. Dit leidde ertoe dat rond 1 uur ’s nachts de eerste mensen uit protest de toegang tot de grens blokkeerden. Pas om 4 uur ’s morgens, nadat het laatste voertuig van wereld-Marokkanen was gepasseerd, opende Marokko de toegangswegen voor de bewoners van Sebta.

Lees ook: Operatie Marhaba: speciale regelingen getroffen in Sebta

De verantwoordelijkheid voor de slechte organisatie van Operatie Marhaba ligt bij de plaatselijke autoriteiten, aldus Ceuta Ahora, dat kritiek heeft op de onbekwaamheid van de voorzitter van de enclave, Juan Vivas, en zijn onvermogen om de problemen op te lossen. Volgens dezelfde bron zou de gemeente de Marokkaanse druk zonder tegenspraak aanvaarden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team