Zoeken

Opstopping bij grens Sebta duurt voort

8 juli 2022 - 12:20 - Marokkanen in het buitenland

©

De grens van Sebta blijft overbelast door de stroom Europese Marokkanen die van Algeciras naar Marokko reizen. Afgelopen weekend hebben ongeveer 90.000 wereld-Marokkanen meer dan vijf uur aan de grens van de autonome stad gewacht voordat zij Marokko binnen mochten.

De toename met 45% van het aantal wereld-Marokkanen die via Sebta reizen, in vergelijking met 2019, leidde afgelopen weekend tot een monsterfile aan de grensovergang Tarajal. Dit was de eerste in juli, die het begin van het zomerseizoen markeert. Door de strenge gezondheids- en documentencontroles van de Marokkaanse grenspolitie hebben de wereld-Marokkanen meer dan negen uur in de rij moeten staan voordat zij Marokko binnen mochten.

Lees ook: Algeciras: ruzie tussen wereld-Marokkaan en havenmedewerker

De ongekende verkeersopstopping van afgelopen weekend werd toegeschreven aan het Eid ul-Adha feest, dat in Marokko op zondag 10 juli wordt gevierd. In een verklaring van maandag meldden de plaatselijke autoriteiten dat er maatregelen waren genomen om de binnenkomst van wereld-Marokkanen te "vergemakkelijken". Water en voedsel werden uitgedeeld in de wachtzones, waar geen café of restaurant is.

Omdat verwacht wordt dat de toestroom de komende dagen nog zal toenemen, hebben de autoriteiten van Sebta nieuwe toiletten en dekzeilen in de wachtruimte voorzien. Volgens de regeringsdelegatie komen er dagelijks bijna 3000 voertuigen van Algeciras naar Marokko in de haven van Sebta aan. Wereld-Marokkanen kiezen steeds vaker voor deze goedkopere optie (170 euro retour) in vergelijking met Tanger Med (360 euro retour).

Lees ook: Sebta: maatregelen om doortocht wereld-Marokkanen te bespoedigen

Sinds maandag zijn de wachttijden teruggebracht tot drie uur, verzekert de regeringsdelegatie, die uitlegt dat tussen vrijdag en maandag een historisch record is bereikt. In die periode kwamen 10.200 wereld-Marokkanen en 40.000 voertuigen de stad binnen vanuit Algeciras. Dat is een stijging met respectievelijk 128% en 181% ten opzichte van 2019.

Bladna.nl