Zoeken

Marokkaanse diaspora krijgt voorrang aan grens Sebta

12 juli 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokko heeft vrijdag aan de grens met Sebta, de volledige voorrang verleend aan Marokkanen uit Europa, die naar Marokko reizen in het kader van Operatie Marhaba. Daardoor liep de toegang tot Marokko vertraging op voor inwoners van de autonome stad.

Vrijdagochtend hebben de Marokkaanse autoriteiten besloten om volledige voorrang te verlenen aan zo’n 1600 voertuigen van in het buitenland wonende Marokkanen. Dit had een vertraging tot gevolg voor de binnenkomst van de inwoners van Sebta, meldt Ceuta Ahora. In de namiddag was de situatie nog erger. Inwoners van de autonome stad moesten langer dan vijf uur doorbrengen in de wachtstrook.

Lees ook: Operatie Marhaba: speciale regelingen getroffen in Sebta

Toen ze de rij voertuigen van wereld-Marokkanen sneller vooruit zagen gaan, blokkeerden een aantal inwoners van Sebta omstreeks 1 uur ’s nachts uit protest de toegang tot de grens. Ook passagiers zonder voertuig ondervonden oponthoud. In de namiddag van vrijdag werden ze aan een grondige controle onderworpen, die tot rijen heeft geleid die zo lang waren, dat ze de Spaanse toegang tot Tarajal overschreden.

Lees ook: Marhaba 2022: reuze opstoppingen aan grens Sebta

Passagiers zonder voertuig stonden in het beste geval anderhalf uur aan de grens, alvorens Marokko binnen te kunnen stappen. Ondanks maatregelen van de regeringsdelegatie in de namiddag, opende Marokko pas na 4 uur ’s ochtends, nadat het laatste voertuig van wereld-Marokkanen was doorgereden, meer toegangswegen naar de grens om de doortocht van de inwoners van Sebta te vergemakkelijken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team