Zoeken

Sebta: feestelijke sfeer na heropening grens

18 mei 2022 - 09:00 - Wereld

©

De heropening van de grens van Sebta met Marokko is dinsdag om middernacht ingegaan. Zo’n twee uur voor de opening was de sfeer bij de grensovergang Tarajal feestelijk.

"Open de grens", riepen de kinderen die de grens van Sebta zeer graag weer open wilden zien gaan na meer dan twee jaar gesloten te zijn geweest. Even voor middernacht stonden honderden mensen bij de grens van Tarajal om aanwezig te zijn op dit langverwachte moment. "We zijn gekomen om te zien of het waar is," zegt Hosmeni. Vrouwen en kinderen riepen het dinsdag uit van vreugde tot de grens open ging.

Lees ook: Guardia Civil vraagt om meer politie aan grenzen Sebta en Melilla

Een aantal seconden nadat de grensovergang door de Spaanse gendarmerie werd heropend, vormde zich de eerste rij mensen, meldt ABC. Reizigers met hun paspoorten en vaccinatiepassen mochten de grens over naar Fnideq. Reizigers met voertuigen mochten na een grondige controle ook oversteken.

De doorvoer van goederen is nog niet toegestaan en dit zal zo blijven tot er een handelsdouane komt in Sebta, gezamenlijk beheerd door de Marokkaanse en de Spaanse autoriteiten. Ondertussen werd er in de vroege uurtjes van dinsdag een feestje gevierd bij de heropende grens, met gebeden en liederen.

Lees ook: Marokko verliest miljard euro per jaar door smokkel Sebta en Melilla

Aan de Marokkaanse kant was de menigte klein. Een aantal motorfietsers en voetgangers staken de grens over, nadat ze door de Spaanse autoriteiten waren gecontroleerd. Rond 2 uur ’s nachts verscheen er een rij passagiers met voertuigen om de grens over te steken. "De veerboot naar Tanger is erg duur, terwijl een reis via Sebta veel goedkoper is," zegt één van de passagiers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team