Zoeken

Guardia Civil vraagt om meer politie aan grenzen Sebta en Melilla

17 mei 2022 - 19:40 - Wereld

©

Een paar uur voor de opening van de grenzen van Sebta en Melilla met Marokko heeft de Spaanse Guardia Civil de minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska opgeroepen meer agenten in deze gebieden in te zetten om de "veiligheid" van mensen en goederen te garanderen.

"Ernesto Vilariño, secretaris-generaal van de vakbond van de Guardia Civil JUCIL, waarschuwde maandag in Sebta dat minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska geen enkele van de beloften is nagekomen die hij een jaar geleden na de migratiecrisis in de enclave maakte.

Lees ook: Marokko verliest miljard euro per jaar door smokkel Sebta en Melilla

Tarajal werd dinsdag om 0:00 uur heropenen zonder "het nodige veiligheidspersoneel om de veiligheid in de stad en de integriteit van de omheining te garanderen", bekritiseert Vilariño. Hij waarschuwt voor de "chaos" die de heropening met zich mee zou kunnen brengen. Er zijn immers maar twee of vier ordehandhavers die de doorgang van meer dan 20.000 mensen en 3000 voertuigen zullen controleren, waarbij hij verwijst naar de dagelijkse cijfers voor eind maart 2020.

Ook heeft de vakbond al een rapport gestuurd naar het Algemeen Directoraat van de Guardia Civil, waarvan maandag een kopie aan de regeringsdelegatie en het stadsbestuur zal worden gestuurd. In dit document schat men dat er "ongeveer 200" extra agenten nodig zijn om "de veiligheid van de burgers" in Sebta te waarborgen. Ook eist JUCIL dat er "tussen de 60 en 70" gespecialiseerde agenten worden ingezet om de grensafscheiding te bewaken en dat ze voldoende middelen krijgen "om eventuele doorbraken van migranten doeltreffend te bestrijden".

Lees ook: Heropening grenzen: Spanje voert gezondheidsprotocol in

De grenzen van Sebta en Melilla zijn sinds deze nacht weer open. Tot 31 mei mogen enkel burgers en ingezetenen van de Europese Unie de grens passeren. Na deze datum zullen grensgangers de grensovergang van Tarajal kunnen oversteken met een verblijfsvergunning of een speciaal visum.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team