Zoeken

Marokko verliest miljard euro per jaar door smokkel Sebta en Melilla

17 mei 2022 - 11:40 - Economie

©

Eind vorige week kondigde de Marokkaanse regering aan dat de grensovergangen van Sebta en Melilla deze dinsdag zullen worden heropend, maar alleen onder bepaalde voorwaarden, met als doel de smokkel van goederen naar Marokko te stoppen.

Marokko is klaar om de toegang tot Sebta en Melilla te openen, maar de overheid wil "in geen geval" dat smokkelwaar uit de twee steden Fnideq of Nador bereikt, aldus een regeringsbron, die het besluit van de Spaanse en Marokkaanse overheid om de twee doorgangen vanaf dinsdag te heropenen bevestigde.

Lees ook: Marokko niet eens met Spanje over heropening grenzen Ceuta en Melilla

Omdat "smokkel de Marokkaanse economie ernstig schaadt" nam de regering dit besluit, zei een door Le360 geciteerde bron, die anoniem wenste te blijven. De totale waarde van de smokkel die via Sebta en Melilla de naburige steden binnenkwam bedroeg meer dan een miljard euro per jaar, of 10 miljard dirham, tot de sluiting van de twee grensovergangen in 2020," zei de bron. Een enorm verlies aan inkomsten voor Marokko en zelfs voor de smokkelaars, die in extreme armoede leven.

Om dit besluit te doen naleven zal het douanekantoor in Melilla naar verwachting opnieuw in werking worden gesteld en dat in Sebta ook. Zij krijgen de opdracht toezicht te houden op de goederenstroom en, indien nodig, de goederen in beslag te nemen. "Vóór Covid-19 hadden de twee steden elk ongeveer 10.000 bezoekers per dag. Ter bestrijding van de smokkel heeft Marokko geïnvesteerd in de aanleg van commerciële en industriële zones in Fnideq en M’diq, vooral om de sociale en beroepsintegratie van deze mensen mogelijk te maken," aldus de bron.

Lees ook: Sebta wil visumplicht voor Marokkanen

Voor de door de twee landen ondertekende overeenkomst zijn gemengde werkgroepen ingesteld. Zo zullen vanaf volgende dinsdag alleen mensen met een Schengenvisum en voertuigen uit het buitenland de twee grensovergangen mogen passeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team