Zoeken

Samir Addahre zet Algerijnse ambtenaar bij Unesco op zijn plaats (video)

10 oktober 2022 - 11:00 - Wereld

©

De Algerijnse afgevaardigde bij Unesco is door de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de organisatie, Samir Addahre, tot de orde geroepen na een tussenkomst over de Sahara.

De Algerijnse afgevaardigde verklaarde dat hij zich wilde uitspreken "in het kader van de niet-politisering van deze organisatie". "In de laatste presentatie werden de zuidelijke gebieden, waaronder Dakhla, verscheidene malen genoemd. De gebieden van de Westelijke Sahara zijn niet-zelfbesturende gebieden waar het dekolonisatieproces niet volledig is voltooid. Het Intergouvernementeel Comité voor het erfgoed in het kader van het Verdrag van 2003 en de Unesco als organisatie binnen het VN-systeem, moeten het internationaal recht en de legitimiteit blijven eerbiedigen".

Lees ook: Omar Hilale zet Algerijnse tegenhanger Nadir El Arabaoui op zijn plek

Het antwoord van Samir Addahre, voorzitter van de zitting en ambassadeur en permanent vertegenwoordiger van Marokko bij de Unesco, liet niet lang op zich wachten. Hij herformuleerde de interventie van de Algerijnse afgevaardigde. "Het is jammer dat ik de interventie van Algerije moet vermelden, die sprak van niet-politisering. Ik zou niet weten wie het debat politiseert, als het niet Algerije is, helaas nog maar eens een keer", aldus de Marokkaanse diplomaat.

Samir Addahre verwees ook naar de Algerijnse haat die tot uiting komt in alle standpunten op internationaal niveau. "Het is grappig omdat de Algerijnse obsessie ervoor zorgt dat het land niet begrijpt wat we zeggen. Ten eerste is de Sahara een Marokkaans grondgebied. Ten tweede, we spraken niet over Dakhla maar over Tata. Door uw obsessie blokkeren uw oren. De twee locaties die we hebben genoemd zijn Tata en Guelmim," corrigeerde hij.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije wordt alsmaar heviger

"Dakhla is een integraal deel van het Marokkaans grondgebied, of u het nu leuk vindt of niet, er is een VN-proces, u wordt gevraagd te vertrekken en de Verenigde Naties haar werk te laten doen. U verstoort nu al 50 jaar lang deze kwestie ten nadele van de regionale integratie en het welzijn van de volkeren in de regio. U bent niet op de hoogte. We hebben het niet eens over politiek, we hebben het over immaterieel cultureel erfgoed en u laat zich opnieuw in met kwesties die verband houden met de territoriale integriteit van Marokko", besloot hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team