Zoeken

Crisis Marokko-Algerije wordt alsmaar heviger

20 mei 2022 - 15:00 - Wereld

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije blijven oplopen. De Sahara-kwestie staat centraal in de crisis, die geleidelijk aan dreigt te ontaarden in een gewapend conflict.

Algerije steunt het Polisario-front in het Sahara-conflict en vraagt al jaren om een referendum over zelfbeschikking, terwijl Marokko een autonomieplan heeft voorgesteld voor het gebied. Algerije blijft bij zijn standpunt, ondanks de steun voor het Marokkaanse voorstel vanwege de Verenigde Staten, Israël, Duitsland, Frankrijk en onlangs ook nog Spanje.

Lees ook: Oorlog tussen Marokko en Algerije onvermijdelijk?

De twee landen botsen ook op een ander terrein: Kabylië. De permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties heeft onlangs opgeroepen tot zelfbeschikking voor de bergachtige regio in het noordoosten van Algerije. "Waarom staat Algerije niet toe dat Kabylië over zijn lot beslist, zich uitdrukt en vrij zijn lot kiest zoals Algerije dat vraagt voor de bewoners van de kampen van Tindouf?" vroeg de Marokkaanse diplomaat.

In reactie op deze opmerkingen verklaarde de Algerijnse speciale gezant voor de Sahara, Ammar Belani, dat Marokko "op betreurenswaardige wijze probeert de nationale en internationale publieke opinie in de war te brengen door een slechte vergelijking te maken met het zelfbeschikkingsrecht van het Sahrawi-volk, dat op internationaal niveau en door de VN-resoluties wordt erkend en gelegitimeerd. "De leiders van de nationale bevrijdingsoorlog behoren tot de regio Kabylië. Algerije is één en ondeelbaar,” voegde hij daaraan toe.

Lees ook: Algerije geeft voorwaarden voor herstel betrekkingen met Marokko

De Algerijnse diplomaat noemde de woorden van zijn Marokkaanse collega "onverantwoordelijk" en "belachelijk", en betreurde het feit dat Marokko duizenden burgers van de Marokkaanse Rif-regio blijft bejegenen met "de ernstigste vormen van foltering en vernedering". De discussie dreigt de spanningen tussen de twee landen opnieuw op te voeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team