Zoeken

Omar Hilale confronteert Algerije met tegenstrijdigheden bij VN (video)

17 oktober 2022 - 14:00 - Wereld

©

Omar Hilale, ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, heeft Algerije tijdens de Vierde Commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties geconfronteerd met haar tegenstrijdigheden met betrekking tot de Sahara.

Omar Hilale verklaarde aan het begin van de bijeenkomst dat de Marokkaanse Sahara een "kwestie van geopolitiek en regionale hegemonie" is voor Algerije en niets te maken heeft met de "zelfbeschikking" van een volk. Hij zei het "verrassend" te vinden dat Algerije misbruik maakt van "een VN-beginsel voor het geschil over de Marokkaanse Sahara".

Lees ook: Amar Belani noemt Omar Hilale "onbekwaam"

"Als het obsessieve pleidooi van Algerije onschuldig was, dan zou de verdediging van het beginsel van zelfbeschikking zich niet uitsluitend moeten richten op de kwestie van de Marokkaanse Sahara, maar zich moeten interesseren voor alle situaties in de wereld", hekelde Hilale voor de vierde commissie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens de Marokkaanse diplomaat "heeft Algerije natuurlijk enkel en alleen interesse voor Marokko. Haar enige en ultieme agenda is de Marokkaanse Sahara". "Is de selectieve bevordering van een VN-beginsel een mandaat voor een land, in dit geval Algerije om een separatistische gewapende groepering op te richten, haar onderdak te bieden, haar een deel van haar grondgebied toe te vertrouwen om haar van daaruit gewapende aanvallen tegen Marokko te helpen plannen en uit te voeren? Het antwoord is duidelijk nog steeds nee," zei Omar Hilale.

De permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties wees ook op de tegenstrijdigheid van het Algerijnse optreden met haar aanspraak op de status van waarnemer in het geschil. "Heeft Algerije zich niet bemoeid met de keuze van de persoonlijke gezanten en speciale vertegenwoordigers van de secretaris-generaal? In welke hoedanigheid? Heeft Algerije zich onlangs niet bemoeid met de benoeming van de commandant van Minurso? Daarom is deze post al meer dan 7 maanden vacant. Op welke gronden heeft het land zich tegen deze benoeming verzet?" vroeg Omar Hilale.

Lees ook: Omar Hilale zet Algerijnse tegenhanger Nadir El Arabaoui op zijn plek

"De Sahara-kwestie zou nooit hebben bestaan als Algerije een vreedzaam buurland was geweest, gehecht en trouw aan de waarden van goed nabuurschap en met respect voor de beginselen van het Handvest van de Verenigde Naties. Er is nooit sprake geweest van een ’Westelijke Sahara’, zelfs niet bij de aanvang van de bezetting door Spanje in 1884. Er is en blijft alleen de Marokkaanse Sahara", voegde Hilale daaraan toe. De Marokkaanse ambassadeur stelde ook de deplorabele omstandigheden van de gevangenen in de kampen van Tindouf aan de kaak. "Het is een oorlogsmisdaad en alle verantwoordelijken zouden voor de internationale rechter ter verantwoording moeten worden geroepen," besloot hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team