Zoeken

Sahara: harde klap voor Zuid-Afrika in Rusland

5 mei 2024 - 10:00 - Wereld

©

Zuid-Afrika heeft tijdens een bijeenkomst van BRICS-viceministers van Buitenlandse Zaken in Moskou geprobeerd de kwestie van de Sahara op de agenda te plaatsen, maar stuitte op een categoriek nee van de meerderheid van de deelnemers, met name Rusland.

De BRICS-landen zijn niet van plan zich over de Sahara-kwestie te buigen. Tijdens de bijeenkomst van viceministers van Buitenlandse Zaken en speciale gezanten van de lidstaten op donderdag 25 april in Moskou probeerde Zuid-Afrika het dossier van de Marokkaanse Sahara op de agenda te plaatsen, maar deze poging mislukte.

Lees ook: Sahara: Omar Hilale’s droge antwoord aan Algerije

De lidstaten, met name Rusland, verwierpen het voorstel unaniem. Volgens hen was "het idee om de kwestie van de Marokkaanse Sahara voor te leggen niet verstandig", omdat "deze crisis kunstmatig is en de BRICS-groep in geen geval mag bijdragen aan het creëren van een conflict zonder historische basis, temeer daar de kwestie bekend is bij alle deelnemers", melden Egyptische media.

Lees ook: "Sahara-kwestie zal worden opgelost door Macron en Mohammed VI"

De deelnemers aan de bijeenkomst voerden enkel diepgaande discussies over de veiligheid, stabiliteit en de politieke situatie in het Midden-Oosten, dat momenteel een mondiaal brandpunt is, met toenemende waarschuwingen voor een conflict dat zich zou kunnen uitbreiden en de wereldvrede, -veiligheid en -economie zou kunnen aantasten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team