Zoeken

Sahara: Omar Hilale’s droge antwoord aan Algerije

19 april 2024 - 12:00 - Marokko

©

De Marokkaanse ambassadeur bij de VN, Omar Hilale, heeft woensdag de Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ahmed Attaf, terechtgewezen. Attaf had tijdens een debat in de Veiligheidsraad over "De rol van jongeren in de strijd tegen veiligheidsuitdagingen in de Middellandse Zee" misleidende uitspraken gedaan over de Sahara en een parallel getrokken met Palestina.

"De vrede en veiligheid in de regio worden nog steeds bedreigd door het niet naleven van het internationaal recht, de uitbreiding van terrorisme, inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van buurlanden, de aanmoediging van separatisme en het gebruik van terroristische separatistische groepen om de territoriale integriteit van lidstaten in de regio te bedreigen, zoals het geval is met de territoriale integriteit van het Koninkrijk Marokko, dat in 1975 onherroepelijk zijn Sahara herwon", aldus Hilale in de Veiligheidsraad.

Lees ook: Sahara: Omar Hilale haalt uit naar Algerije (video)

Al decennia lang voert Marokko een humanistisch, pragmatisch en solidair migratiebeleid, dat jonge migranten gelijke toegang garandeert tot onderwijs, huisvesting, gezondheidszorg, beroepsopleiding en werkgelegenheid, herinnerde de Marokkaanse diplomaat. Hij merkte op dat "dit helaas niet geldt voor buurlanden die migranten op hun grondgebied nog steeds de ergste mensenrechtenschendingen laten ondergaan, inclusief het achterlaten in de woestijn", verwijzend naar de mensenrechtenschendingen in de kampen van Tindouf in Zuidoost-Algerije.

De VN-ambassadeur van Marokko benadrukte bovendien dat alle landen in de Middellandse Zee "elke dag" de principes van goed nabuurschap en vreedzame conflictoplossing moeten respecteren "zodat de Mare Nostrum echt weer onze gezamenlijke zee wordt, een zee van vrede en hoop voor haar jeugd". De ambassadeur benadrukte ook de vooraanstaande rol die Marokko speelt bij het handhaven van vrede en veiligheid in de regio, en benadrukte de harde strijd die het koninkrijk, samen met de internationale gemeenschap, voert tegen terrorisme, gewelddadig extremisme en georganiseerde transnationale misdaad.

Lees ook: Marokkaanse studenten krijgen beurs in Nederland dankzij nieuw akkoord

Marokko, onder leiding van Koning Mohammed VI, die ook voorzitter is van het Al-Quds Comité, zal zich blijven inzetten voor vrede en stabiliteit in de regio, in wederzijds respect, interculturele en beschavingsdialoog, en met de medewerking van alle buren, voor het welzijn van alle landen in de regio, verzekerde Hilale. Hij bevestigde opnieuw de steun van Marokko aan het Palestijnse volk en zijn recht op zelfbeschikking, met name de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team