Zoeken

"Sahara-kwestie zal worden opgelost door Macron en Mohammed VI"

10 april 2024 - 21:00 - Marokko

©

Tijdens een persconferentie op dinsdag reageerde de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Stéphane Séjourné, op vragen van een journalist over de erkenning door Frankrijk van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara. Séjourné benadrukte dat de kwestie een zaak is die tussen de Franse president Emmanuel Macron en Koning Mohammed VI zal worden opgelost.

Séjourné gaf aan dat er veranderingen op til zijn wat betreft de Sahara-kwestie. "Toen ik daar was (in Marokko), heb ik erkend dat Marokko economische ontwikkelingen in dat gebied (de Sahara) doorvoert. We zijn zelfs een stap verder gegaan door aan te geven dat we publieke operatoren zullen meebrengen om samen met hen aan de ontwikkeling te werken", verklaarde hij tijdens een speciale uitzending op France 24. "Wat de diplomatieke kwestie betreft, dat is iets tussen de twee staatshoofden om te beheren en op te lossen."

Lees ook: Frankrijk financiert projecten in Marokkaanse Sahara

De Franse minister lichtte ook de redenen toe achter de breuk tussen Frankrijk en de Sahel-landen, met name Mali, Burkina Faso en Niger. "We zijn vertrokken omdat zij wilden dat we vertrokken...", zei Séjourné, eraan toevoegend dat Marokko, als "een bevestigde regionale macht", een sleutelrol zou kunnen spelen in het behoud van vrede en stabiliteit in de regio. "Alle initiatieven van Marokko in de regio zijn welkom", verzekerde Séjourné, met de kanttekening dat het "aan de Marokkanen is om hun overeenkomsten te beslissen, maar ik geloof dat er van hun kant de wil is om banden te smeden met hun buren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team