Zoeken

Marokko vs BRICS: Zuid-Afrika heeft gelogen

29 augustus 2023 - 12:00 - Marokko

©

Marokko heeft nooit verzocht om toe te treden tot de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika), bevestigde een woordvoerder van het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ashraf Suliman, directeur van het departement voor internationale zaken voor het Midden-Oosten bij het Zuid-Afrikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft in een interview met de Russische televisiezender Russia Today verduidelijkt dat Marokko nooit een verzoek heeft ingediend om lid te worden van de BRICS.

Lees ook: Marokko wil vrede sluiten met Zuid-Afrika

Diplomatieke bronnen uit Marokko, geciteerd door de media, hadden reeds aangegeven dat het koninkrijk nooit een formeel verzoek had ingediend om toe te treden tot deze groepering, schrijft Le Desk. Suliman’s verklaring bevestigt dit bericht en ontkracht tegelijkertijd de beweringen van de Zuid-Afrikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Naledi Pandorau, die Marokko had genoemd als één van de 23 landen die hun interesse hadden getoond om zich bij de BRICS aan te sluiten.

Lees ook: Algerije zoekt steun bij China tegen alliantie Marokko-Israël

Algerije, dat ook op deze lijst stond, werd niet geaccepteerd. De dossiers van Egypte, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, beschouwd als bondgenoten van Marokko, werden daarentegen wel goedgekeurd. Uiteindelijk werden Argentinië, Ethiopië en Iran officieel leden van de BRICS.

Bladna.nl