Zoeken

Spanje vraagt VS om hulp in crisis met Marokko

20 juni 2021 - 17:40 - Wereld

©

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is door zijn Spaanse ambtsgenoot Arancha Gonzalez Laya opgeroepen om Spanje te helpen bij het oplossen van de diplomatieke crisis met Marokko. De Spanjaarden zien het besluit van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen als de bron van de huidige crisis.

De Spaanse regering vraagt om steun van de Verenigde Staten in de crisis met Marokko, die in april verder escaleerde toen bekend werd dat Polisario-leider Brahim Ghali was opgenomen in een ziekenhuis in het Spaanse plaatsje Logroño. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft in een telefoongesprek met haar Amerikaanse evenknie Antony Blinken de wens uitgesproken om tot een oplossing te komen voor de diplomatieke crisis met Marokko. Ze verklaarde ook dat de slechte verhoudingen het gevolg zijn van het decreet van Donald Trump over de Marokkaanse Sahara, meldt de Spaanse krant El Confidential.

Lees ook: Spanje vraagt NAVO-hulp voor bescherming Sebta en Melilla

Afgelopen maandag heeft de Spaanse premier Pedro Sanchez tijdens een NAVO-top in Brussel met de Amerikaanse president Joe Biden gesproken. Het is de eerste keer dat de Spaanse premier president Biden heeft ontmoet sinds hij op 20 januari van dit jaar zijn intrek heeft genomen in het Witte Huis. Ook Sanchez heeft geprobeerd om de Verenigde Staten ervan te overtuigen om een actieve rol te gaan spelen in de oplossing van de crisis tussen Spanje en Marokko.

De goede betrekkingen tussen beide landen begonnen af te brokkelen nadat de voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump op 10 december 2020 een decreet ondertekende om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen. Op dezelfde dag heeft Spanje een topoverleg tussen de regeringen van beide landen voor onbepaalde tijd uitgesteld. Marokko zou het liefst zien dat Spanje zich ook achter de erkenning schaart, maar onlangs heeft minister Gonzalez Laya nog gezegd dat Spanje niet van plan is om van standpunt te veranderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team