Zoeken

Polisario bedreigt Marokko opnieuw

6 juni 2022 - 20:00 - Wereld

©

De politieke leider van het Polisario-front en lid van het permanent bureau, Jatri Adduh, heeft zaterdag verklaard dat de oorlog tegen Marokko zal aanhouden zolang de Verenigde Naties de verantwoordelijkheid niet op zich nemen om een oplossing te vinden voor het conflict rond de Sahara.

"De pogingen tot vrede zijn gestrand en er zijn geen duidelijke tekenen dat het proces van onderhandelingen zal worden verdergezet," zei Jatri Adduh in zijn toespraak op het wekelijkse forum van Free Sahara, dat zaterdag in de kampen werd gehouden. Naar zijn oordeel is Marokko volledig verantwoordelijk voor het verbreken van het in 1991 ondertekende staakt-het-vuren nadat het in november 2020 Sahrawi demonstranten in de regio Guerguerat uiteen dreef.

Lees ook: Sahara: Polisario blijft druk uitoefenen op Spanje

"Na de terugkeer van de oorlog op 13 november 2020, als gevolg van de poging van Marokko om de internationale legitimiteit te ontkrachten en het onmogelijk te maken de VN-besluiten te respecteren die het Sahrawi-volk in staat moesten stellen zijn recht op zelfbeschikking en onafhankelijkheid uit te oefenen, heeft het Polisario zich van het vredesproces gedistantieerd omdat de wil van het Sahrawi-volk niet wordt nageleefd", aldus Adduh.

Lees ook: Polisario wil Russische raketten inzetten tegen Marokko

De politicus waarschuwde dat de beweging de oorlog tegen Marokko zal voortzetten zolang de Verenigde Naties hun verantwoordelijkheid niet nemen en dezelfde fouten blijven maken ten aanzien van de Sahara. Hij doelt daarmee op het feit dat Marokko niet onder druk wordt gezet om de resoluties van de Veiligheidsraad na te leven en de ondertekende overeenkomsten te eerbiedigen. "Marokko neemt zijn toevlucht tot afpersing, dwang en dreigementen om landen te dwingen de vermeende ’soevereiniteit’ van de Westelijke Sahara te aanvaarden," bekritiseerde hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team