Zoeken

Sahara: Algerije roept ambassadeur in Madrid terug

21 maart 2022 - 09:00 - Wereld

©

Algerije kan de verandering van het standpunt van Spanje over de Sahara niet verteren. Het land heeft zojuist haar ambassadeur in Madrid teruggeroepen voor overleg.

"De Algerijnse autoriteiten zijn erg verbaasd over de verklaringen van de hoogste Spaanse autoriteiten over het dossier van de Westelijke Sahara. Ze zijn verrast door deze plotse ommekeer van de positie van de ex-bestuursmacht van de Westelijke Sahara en hebben beslist hun ambassadeur in Madrid met onmiddellijke ingang terug te roepen voor overleg", aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring.

Lees ook: Ambassadeur van Marokko in Spanje terug op post

Door zijn standpunt te wijzigen heeft Spanje vrijdag een einde gemaakt aan een grote diplomatieke crisis met betrekking tot de kwestie van de Sahara die bijna een jaar lang heeft geduurd. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel Albares, zei vrijdag dat Spanje "het initiatief voor autonomie dat Marokko in 2007 voorstelde, als de meest ernstige, realistische en geloofwaardige basis" beschouwt om het geschil tussen Rabat en het Polisario op te lossen.

Lees ook: Algerijns machtsvertoon aan de grens met Marokko

Algerije, dat de onafhankelijkheidsbeweging Polisario steunt, is niet blij met deze verandering van standpunt over de Sahara. Algerijnse diplomatieke bronnen spreken zelfs over een "tweede verraad van Spanje van het Saharaanse volk" sinds 1975. Het land heeft beslist zijn ambassadeur in Madrid ’onmiddellijk’ terug te roepen.

Bladna.nl