Zoeken

Sahara: Marokko boekt "overwinning" in Europees Parlement

3 maart 2024 - 12:00 - Marokko

©

Het Europees Parlement was deze week het toneel van een intense diplomatieke strijd rond de Sahara. De inzet was een jaarlijks rapport over mensenrechten en democratie in de wereld.

Marokko voerde een geslepen diplomatieke strategie om te voorkomen dat de Sahara in het rapport zou worden genoemd, meldt El Confidential. Tientallen nagenoeg identieke brieven, ondertekend door Marokkaanse ambassadeurs, werden naar Europarlementariërs gestuurd met het dringende verzoek om een vermelding van het gebied te verwerpen.

Lees ook: Spanje-Algerije: bezoek geannuleerd vanwege Sahara

De fractie van de Socialisten in het Europees Parlement, geleid door de Spaanse Iratxe García, speelde een cruciale rol in de Marokkaanse strategie. Zo werd er gestemd over een amendement waarin de Sahara werd genoemd, waardoor het de facto uit het eindrapport verdween.

Het is niet de eerste keer dat de Spanjaarden zich scharen achter de Marokkaanse posities, herinnert El Confidential. In 2021 steunden ze de kandidatuur van Jeanine Áñez voor de Sacharovprijs, ten koste van de Sahrawi-activiste Sultana Khaya. Recentelijk verzetten ze zich ook tegen een resolutie die opriep tot de vrijlating van gevangenen in Marokko.

De Spaanse socialisten hebben tot nu toe geen officiële uitleg gegeven voor hun motieven. Het stilzwijgen van de PSOE voedt de speculaties en versterkt de twijfels over de onafhankelijkheid van hun posities.

Lees ook: Frankrijk overweegt erkenning Marokkaanse Sahara

De uiteindelijke stemming over het rapport over mensenrechten en democratie in de wereld wordt door de Spaanse krant gezien als een symbolische overwinning voor Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team