4 juni 2023 - 21:00 - Marokko
De Marokkaanse autoriteiten hebben Lola Travieso en Inés Miranda, twee Spaanse advocaten, uit de Sahara gezet. Zij waren vanuit de Canarische Eilanden naar Laayoune gereisd voor een observatiemissie en om de naleving van de mensenrechten van de Saharawi-bevolking te controleren.
De twee advocaten waren op missie voor de Algemene Raad van Spaanse Advocaten en de Internationale Vereniging van Juristen voor de Westelijke Sahara. Nog voordat het vliegtuig in Laayoune landde, waren ze al geïnformeerd door de stewardess, die "hun voor- en achternamen" noemde, dat ze niet mochten uitstappen, vertelt Inés Miranda aan El Español.
Lees ook: Marokko houdt Franse advocate tegen in Laayoune
"Toen alle passagiers waren uitgestapt en we op het punt stonden te vertrekken, stond de landingsbaan vol met politieagenten, van wie sommigen in het vliegtuig stapten om ons te arresteren," vervolgt Miranda. De twee advocaten werden met hetzelfde vliegtuig teruggestuurd naar de Canarische Eilanden, terwijl de Spaanse en Marokkaanse autoriteiten op de hoogte waren van hun missie en het doel ervan, benadrukt Miranda. Ze wijst erop dat ze de Spaanse ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Gelijkheid, het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken en zelfs de VN-rapporteurs op de hoogte had gebracht.
"Ze zijn bereid om alles te doen om een kritische blik, zoals die van juristen, op wat daar (in de Sahara) gebeurt, te voorkomen. Dus hebben ze een ijzeren gordijn opgetrokken en is het onmogelijk om binnen te komen," legt ze uit. De twee Spaanse advocaten zouden activist Aminatou Haidar ontmoeten, evenals mensenrechtenorganisaties, vrouwengroepen en familieleden van Sahrawi gevangenen.
Lees ook: Marokko zet Spaanse advocate land uit
Miranda legt verder uit dat Marokko hen niet uit de Sahara kan zetten. "Het verhindert ons om binnen te komen, maar het heeft niet de bevoegdheid om ons uit te zetten, want de beheerder (van de Sahara) is Spanje en zij zijn een bezettingsmacht," benadrukt ze. Ze herinnert eraan dat ze in 2021 op dezelfde manier door de Marokkaanse autoriteiten was uitgezet, toen ze de Sahrawi-activiste Sultana Khaya in Laayoune wilde bezoeken. De advocate veroordeelt "de stilte en totale minachting" van de Spaanse autoriteiten in deze situatie.
Duitsland wil werknemers uit Marokko aantrekken
Belgische groep opent hightech serre in Agadir
Algerijnse leider gearresteerd na uitspraken over Marokkaanse Sahara
Brand in woning Marokkaans gezin in New Jersey, één dode
Frankrijk mobiliseert voor Marokkaans kind
Dit zoeken Marokkanen op Google
Brand in woning Marokkaans gezin in New Jersey, één dode
Dit zoeken Marokkanen op Google
Algerije geeft lichaam Marokkaanse voetballer Abdellatif Akhrif terug
Mysterieuze sterfgevallen in ziekenhuis Rabat
Anti-normalisatie activist Ismail Ghazaoui krijgt celstraf in Marokko
Tanger ruimt autowrakken op
Europeanen dol op Marokkaanse avocado
Braziliaanse influencer "moest geslachtsdelen tonen" aan Marokkaanse politie