Zoeken

Duits parlement wijst debat over Sahara-kwestie af

17 januari 2021 - 08:40 - Wereld

©

Donderdag is het debat in het Duitse parlement, de Bondsdag, over de Marokkaanse Sahara, dat was aangevraagd door de Groenen, van de agenda geschrapt.

De Duitse groene partij staat bekend om zijn kritische houding tegenover Marokko. Bij de aanvraag van het debat over de Sahara-kwestie had de partij aangegeven dat ze "militaire escalatie en de verslechtering van de situatie in Guerguarat en in de Sahara willen voorkomen, evenals de reactivering van de rol van de bemiddelaar van de Verenigde Naties in het conflict".

De debataanvraag werd verworpen door de Commissie Buitenlandse Zaken, bestaande uit verschillende parlementariërs van de CDU-CSU-coalitie (Duitse Christen-Democratische Unie en Sociaal Christelijke Unie).

Na de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is dit de volgende tegenslag voor de Polisario. De Amerikaanse erkenning wordt bekrachtigd door de opening van verschillende consulaten in de Marokkaanse Sahara. Zo staan de Verenigde Staten op het punt om een consulaat in Dakhla te openen. Afgelopen zondag heeft een hoge Amerikaanse delegatie, onder leiding van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken David Schenker, een bezoek gebracht aan het pand waar het consulaat zal worden gehuisvest.

Het officiële standpunt over de Sahara-kwestie van Duitsland is hetzelfde als het standpunt van de Europese Unie en is vastgelegd in de "Gezamenlijke politieke verklaring" die is ondertekend in juni 2019.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team