Zoeken

Marokko bereidt beheer Sahara-luchtruim voor

10 maart 2024 - 14:00 - Marokko

©

Marokko en Spanje zetten stappen voor de overdracht van het beheer van het luchtruim boven de Sahara aan Rabat. Dit in ruil voor de opening van douanekantoren in Ceuta en Melilla.

In voorbereiding op de overdracht, verdeelt Marokko zijn luchtruim in twee zones: noord en zuid. Het controlecentrum in Casablanca behoudt het beheer over de noordelijke zone, terwijl het centrum in Agadir de zuidelijke zone, inclusief de Sahara, zal beheren zodra Madrid de verantwoordelijkheid overdraagt.

Lees ook: Spanje draagt beheer luchtruim Sahara over aan Marokko

Een nieuwe luchthavenfaciliteit in Agadir, die in 2019 werd voltooid, speelt een cruciale rol in deze overdracht volgens Assahifa. De faciliteit fungeert nu als back-up voor Casablanca, maar zal na de overdracht de primaire controle over het Sahara-luchtruim op zich nemen.

De beslissing van Spanje is een gevolg van de gesprekken tussen Koning Mohammed VI en de Spaanse premier Pedro Sánchez in februari 2024. Beide landen hebben een werkgroep opgericht om de details van de overdracht te bespreken.

Lees ook: Polisario verzet zich tegen overdracht luchtruim Sahara aan Marokko

Naast de kwestie van het luchtruim, bespraken Mohammed VI en Sánchez ook de opening van douanekantoren in Ceuta en Melilla. Volgens ingewijden zijn de onderhandelingen hierover "zeer vergevorderd" en worden geleid door het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team