Zoeken

Algerijnse partijleider wil Marokkaans regime omverwerpen

13 november 2021 - 12:00 - Wereld

©

Tayeb Zitouni, de kopman van de Algerijnse Nationale Democratische Groepering (RND), heeft tijdens een interventie op donderdag in Tiaret Marokkanen opgeroepen om "de Marokkaanse macht omver te werpen".

De leider van de RND-partij haalde de dood aan van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs in de Sahara, aan de grens met Mauritanië, waarvoor Algerije de Marokkaanse regering aansprakelijk houden. "Algerije zal een passend antwoord geven op deze moord", aldus Tayeb Zitouni.

Lees ook: Algerije wil Marokko betaald zetten voor "moord" truckers

Vóór hem beschuldigde ook de voormalige hoge officier van de Algerijnse militaire inlichtingendienst, Mokhtar Said Mediouni, Marokko van de dood van de drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs. Hij riep het Polisario-front op om terreuraanslagen tegen het koninkrijk te plegen.

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Ramtane Lamamra, verwees eerder deze week naar de verklaringen van de Algerijnse president, die eveneens heeft gezegd dat de "zeer ernstige" daad van Marokko een vorm van "staatsterrorisme" is, en dat deze actie niet ongestraft zal blijven.

Lees ook: Algerije en Marokko op rand van oorlog

Algerije verbrak in augustus de diplomatieke betrekkingen met Marokko. Daarna vaardigde het land een verbod uit voor Marokkaanse vliegtuigen om over zijn luchtruim te vliegen. Algerije besloot ook om het contract voor de Maghreb-Europa Gaspijpleiding, dat op 30 oktober afliep, niet meer te verlengen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team