Zoeken

Europa bezorgd over oorlogsdreiging tussen Marokko en Algerije

23 januari 2022 - 21:40 - Wereld

©

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn een grote bron van zorg voor de Europese Unie. De Europese Unie zegt bereid te zijn de Verenigde Naties te helpen bij de aanpak van het conflict over de Sahara, één van de knelpunten tussen de twee buurlanden.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van de Europese Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid en de vicevoorzitter van de Europese Commissie, verklaarde in reactie op een vraag over het risico van een oorlog tussen Marokko en Algerije, dat de Europese Unie de recente escalatie van de spanningen tussen de twee Maghreb-landen op de voet volgt. "Beide landen zijn belangrijke partners van de Europese Unie en spelen een sleutelrol in de stabiliteit en welvaart van de gehele Maghreb-regio. De Europese Unie zal dan ook elke gelegenheid aangrijpen om de vermindering van de spanningen te bevorderen in het regionale belang van de Maghreb, het Middellandse Zeegebied en daarbuiten," zei hij.

Lees ook: Algerije vreest oorlog tegen Marokko te verliezen

De EU-functionaris verklaarde verder dat Europa "het VN-proces voor de Westelijke Sahara steunt, om een rechtvaardige, duurzame en voor beide partijen aanvaardbare politieke oplossing te vinden voor de situatie in de Westelijke Sahara, overeenkomstig de resoluties van de VN-Veiligheidsraad".

Lees ook: Marokko-Algerije: Marokkaans leger paraat voor oorlog

Josep Borrell meent dat de recente benoeming van Staffan de Mistura tot persoonlijk gezant van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties een goede zaak is, omdat hij kan helpen het vredesproces een nieuwe impuls te geven. "De Europese Unie is bereid hem in zijn inspanningen om het onderhandelingsproces nieuw leven in te blazen, bij te staan, met het oog op een duurzame politieke oplossing op lange termijn en moedigt alle partijen aan met de persoonlijke gezant samen te werken en zijn werk te steunen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team