Zoeken

Marokko-Israël: militaire samenwerking verontrust Algerije

5 januari 2023 - 08:00 - Wereld

©

Algerije vreest de normalisering van de betrekkingen tussen Israël en Marokko. De in december 2020 onder auspiciën van de Verenigde Staten gesloten Abraham-overeenkomst en de daaruit voortvloeiende goede bilaterale samenwerking, met name op militair gebied, baren Algiers zorgen.

Maandag sprak de nieuwe Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Eli Cohen met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken over de toekomst van het Abraham-akkoord en "de Iraanse dreiging". Volgens een verklaring van de woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de minister van Buitenlandse Zaken en de staatssecretaris overlegd over de gezamenlijke inspanningen om het Abraham-akkoord uit te breiden.

Lees ook: Nieuwe samenwerking Marokko-Israël op nucleair gebied irriteert Algerije

Het koninkrijk heeft sinds het besluit van Algerije om in augustus 2021 de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken, geen gelegenheid voorbij laten gaan om op te roepen tot een vermindering van de spanningen. De vrees zit er bij de Algerijnen echter in dat bij een escalatie van de spanningen, Marokko zal proberen zijn nieuwe partnerschappen te gebruiken om Algerije, en meteen ook het Polisario, te bestrijden.

Algerije, dat één van de grootste Russische wapenafnemers is, heeft onlangs Turkse drones gekocht. Hieruit blijkt de bezorgdheid van het land over het partnerschap tussen Marokko en Israël en de voortdurende inspanningen van het koninkrijk om zijn leger te verbeteren en te moderniseren. "Dankzij Israëlische technologieën, zoals onbemande vliegtuigen, kan Marokko zijn militaire capaciteiten verder ontwikkelen", aldus een rapport.

Lees ook: Marokkaanse jood onder topministers in nieuwe regering Netanyahu

Aan de andere kant bestaat er ook bezorgdheid dat de as Algiers-Teheran de nucleaire wedloop tussen Israël en Iran in het Midden-Oosten zou aanwakkeren, omdat Iran zich mogelijk voorbereidt op de uitbreiding van zijn nucleaire vernietigingscapaciteiten. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken herhaalde echter dat zijn land vastbesloten is "de Iraanse dreiging het hoofd te bieden".

Bladna.nl