28 februari 2023 - 13:00 - Marokko
Volgens de Amerikaanse journalist Llewellyn King, producent en gastheer van het tv-programma "White House Chronicle", is de aanwezigheid van Iraanse drones in Noord-Afrika een reële bedreiging voor Marokko.
"Vandaag worden Iraanse drones ingezet in Noord-Afrika en vormen ze een rechtstreekse bedreiging voor Marokko. Marokkaanse diplomaten stellen deze kwestie regelmatig aan de orde bij westerse regeringen. Zij beweren dat Iran, in medeplichtigheid met Algerije, de milities van het Polisario Front bevoorraadt die guerrilla aanvallen verrichten tegen Marokko, omwille van de positie van het koninkrijk in de Westelijke Sahara," vertelt de journalist aan InsideSources.
Lees ook: Iran helpt Algerije bij cyberoorlog tegen Marokko
King herinnert eraan dat de ervaring van Iran met drones teruggaat tot de oorlog tussen met Irak in 1980-1988. Het land is inmiddels overgegaan van simplistische, line-of-sight drones die alleen goed zijn voor surveillance, naar generaties van grote en kleine drones die steeds geavanceerder zijn. Dankzij zijn defensie-industrieel complex kan het Iraanse leger de motoren en alle onderdelen van zijn drones ter plaatse vervaardigen. Dat betekent dat er nu een indrukwekkende reeks drones geleverd kan worden met lange vliegtijden en leveringsafstanden.
Terwijl de wereld zich zorgen maakte over zijn nucleaire programma, ontpopte Iran zich tot een machtige leverancier van militaire drones aan dictators en opstandelingen. "Ilan Berman, senior vice-president van de Amerikaanse Foreign Policy Council, vertelde me dat Iran tot de conclusie is gekomen dat zijn kracht niet ligt in kracht-op-krachtmetingen, maar in het helpen bij asymmetrische conflicten", aldus Llewellyn King. Drones zijn een evolutie in die strategie.
Lees ook: Sahara-conflict escaleert door gebruik van drones
Dit alles brengt King ertoe om te zeggen dat Marokko zich terecht zorgen maakt over zijn nieuwe kwetsbaarheid. "Drones kunnen geen oorlog winnen maar wel ernstige schade toebrengen aan verschillende doelen, van toeristische resorts tot militaire installaties en vitale elektriciteitsnetten en energiecentrales." Volgens Berman is het enige effectieve verdedigingssysteem tegen drones de Israëlische "Iron Dome", gebouwd met Israëlische technologie en bijgestaan en gefinancierd door de Verenigde Staten. Israël zou volgens hem het Iron Dome systeem aan Marokko kunnen verkopen.
Rizlen Zouak vs Gisele Moreira: MMA-rematch eindelijk gepland
Marokko stormt wereldtop binnen als tomatenexporteur
Britse brandweerlieden na aardbeving Marokko: "Spannend maar angstaanjagend"
Bewapening: haalt Marokko inspiratie uit Azerbeidzjan tegen Algerije?
Marokkanen eisen visumplicht voor Fransen
Chinese investeringen in Afrika: Marokko op het podium
Marokko: vrees voor toename kindhuwelijken na aardbeving
Ayoub, 16 jaar: de onmogelijke rouw na de aardbeving in Marokko
Aardbeving Marokko: grond met 20 centimeter gestegen
Lichtpuntje in Ighil: aardbeving brengt nieuwe waterbron naar getroffen dorp (video)
Wonderbaby Yasmine overleeft aardbeving maar verliest ouders (video)
Aardbeving Marokko: ruim 5 miljard dirham opgehaald voor slachtoffers
Vrouwen in Tanger verkochten pornofilms met hun dochters
Speurhonden, onbekende helden aardbeving Marokko