Zoeken

Rusland roept op tot dialoog over Sahara

17 december 2021 - 17:00 - Wereld

©

Rusland heeft via zijn minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, Marokko en het Polisario-front opgeroepen een rechtstreekse dialoog aan te gaan om het conflict in de Sahara op te lossen.

"De crisis in de Sahara moet, net als elke andere crisis, worden opgelost op basis van de besluiten van de Veiligheidsraad," zegt het hoofd van de Russische diplomatie in een interview met de Egyptische TeN-televisie, waarbij hij oproept
tot een rechtstreekse dialoog tussen Marokko en het Polisario-front. "Het is noodzakelijk dat de dialoog zo spoedig mogelijk wordt hervat. De onderhandelingen moeten van start gaan en bijdragen tot het vinden van een compromis dat tegemoetkomt aan de belangen van beide partijen," voegt hij eraan toe.

Lees ook: Betrekkingen Marokko-Rusland: Moskou zet Algerijns blad op zijn plaats

Sergej Lavrov sloot de mogelijkheid uit om de rondetafelgesprekken met Algerije en Mauritanië te hervatten. Hij roept Marokko en de Polisario op hun inspanningen op te voeren. "Wij hopen een oplossing te vinden en een verlenging van de huidige status quo te voorkomen." Volgens hem "moet worden voorkomen dat terroristen misbruik proberen te maken van deze moeilijke situatie."

Lees ook: Sergej Lavrov annuleert bezoek aan Marokko

De Russische minister is ook bezorgd over de terugtrekking van beide partijen uit het 30-jarige staakt-het-vuren. "Gezien het risico van escalatie in dit deel van Afrika moeten alle invloedrijke landen beide partijen oproepen zich terughoudend op te stellen en aan te dringen op politieke en diplomatieke wegen om het conflict op te lossen", aldus Lavrov.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team