Zoeken

Sahara: Polisario trekt zich terug uit rondetafelgesprekken

5 december 2021 - 19:00 - Marokko

©

Na Algerije verlaat nu ook Polisario de onderhandelingstafel over de Sahara die door zou gaan in Zwitserland.

Polisario-leider Brahim Ghali, heeft in een interview op de Algerijnse televisie op 30 november het standpunt toegelicht van de onafhankelijkheidsbeweging. Hij zei dat de Polisario weigert om nog deel te nemen aan rondetafelgesprekken over de Sahara. De beweging opteert voor "een regeling van het conflict" via rechtstreekse onderhandelingen met Marokko, "onder leiding van de Afrikaanse Unie (AU)", meldt het Algerijnse persagentschap APS.

Lees ook: Polisario "voert nog steeds oorlog" tegen Marokko

"Het koninkrijk heeft twee keuzemogelijkheden: de door de Verenigde Naties voorgestelde oplossing op basis van een referendum over zelfbeschikking, of de optie van de Afrikaanse Unie om een oplossing te vinden op basis van rechtstreekse onderhandelingen", aldus de leider van de Polisario.

Lees ook: VN houdt Polisario verantwoordelijk voor spanningen in Guerguerat

Brahim Ghali zegt ook dat hij het jongste besluit van de Veiligheidsraad over de verlenging van het mandaat van Minurso tot 31 oktober 2022 betreurt. Volgens hem heeft de nieuwe speciale gezant van de secretaris-generaal van de VN, Staffan de Mistura, "het moeilijk om zijn taken uit te voeren, gezien de Veiligheidsraad niet echt bereidwillig is om een oplossing te vinden voor deze kwestie. Hij geraakt niet veel verder dan conflictbeheersing".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team