Zoeken

Brahim Ghali veroordeelt "schrikbewind" Marokko

10 december 2021 - 19:40 - Wereld

©

De leider van het Polisario-front, Brahim Ghali, heeft de "monsterlijke misdaden" van Marokko tegen de Sahrawi-bevolking veroordeeld en het "ongerechtvaardigde en voortdurende stilzwijgen van de Verenigde Naties ten aanzien van het schrikbewind van de Marokkaanse autoriteiten," aan de kaak gesteld.

In een brief aan de secretaris-generaal van de VN, António Guterres, uit Brahim Ghali zijn bezorgdheid over de druk die wordt uitgeoefend op activiste Sultana Jaya, die het slachtoffer is van verschillende aanvallen door de Marokkaanse strijdkrachten. Hij voegt eraan toe dat de laatste aanval afgelopen zondag plaatsvond in Boujdour. "Sultana, samen met haar zus El Waara en hun moeder werden aangevallen, seksueel geïntimideerd en verkracht," zegt Ghali.

Lees ook: Sahara: Polisario trekt zich terug uit rondetafelgesprekken

La Razon rapporteert: "De leider van het Polisario-front vraagt om een dringende interventie van de VN tegen de ’monsterlijke misdaden’ waarvan hij de Marokkaanse strijdkrachten beschuldigt. "Als we geen actie tegen hen ondernemen, sluiten we de deur voor de vreedzame oplossing die we willen voor de dekolonisatie van de Westelijke Sahara," waarschuwt hij. Hij verzekert dat hij geen dialoog zal aangaan zolang de VN "oorverdovend stil en ongerechtvaardigd" blijft.

Lees ook: Algerije schenkt militair materieel aan Polisario

Indien de situatie aanhoudt, zal Ghali naar eigen zeggen niet aarzelen om passende maatregelen te nemen. In dit verband roept hij Guterres op om op te treden en de mensenrechten van de Sahrawi-bevolking te beschermen en de "onmiddellijke en onvoorwaardelijke" vrijlating van alle "politieke gevangenen" te eisen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team