Zoeken

Marokko-Algerije: bemiddelingspoging van Moncef Marzouki

28 november 2021 - 11:20 - Wereld

©

Volgens de voormalige Tunesische president Moncef Marzouki, "is een dialoog tussen Marokko en Algerije van belang voor de Unie van de Arabische Maghreb, om verdeeldheid en breuken in de regio te voorkomen".

De voormalige staatsleider herhaalde dat de huidige spanningen tussen Algiers en Rabat te wijten zijn aan Algerije, dat alle initiatieven om de betrekkingen tussen de twee landen te temperen blijft afwijzen.

Lees ook: Omar Hilale: "Gebaar van Koning Mohammed VI niet beantwoord door Algerije"

In een interview met Arabi Post zei Marzouki dat het Marokkaans autonomieplan voor de Sahara een juiste oplossing is voor dit kunstmatige conflict dat al meer dan veertig jaar aansleept. Het door Algerije gesteunde Polisario-front is voorstander van de oprichting van een zesde staat, maar dit zal volgens hem enkel bijdragen tot de uitputting van alle partijen in de regio, waardoor de regio hetzelfde lot zal ondergaan als de landen in het Midden-Oosten.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune weigert bemiddeling

De Tunesiër zei ook dat hij tijdens zijn presidentschap pogingen heeft ondernomen om te bemiddelen tussen de twee landen. Maar Algerije negeerde zijn voorstellen, terwijl Marokko wel openstond voor dialoog. Hij betreurt echter dat de zaken niet zijn gegaan zoals gepland en dat de betrekkingen tussen de twee landen op een laag pitje zijn blijven staan.

Lees ook: Spanje wil bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

Moncef Marzouki zegt echter niet te wanhopen. "We denken eraan om een groot aantal Maghrebijnse persoonlijkheden bijeen te brengen om te bemiddelen en de standpunten nader tot elkaar te brengen". De voormalige Tunesische president denkt dat de oplossing voor het geschil gezocht moet worden in het kader van de Unie van de Maghreb en van de autonomie. "Ik zeg altijd tegen mijn Sahrawi-broeders: met autonomie zullen jullie drie thuislanden hebben, het eerste is autonomie, dan een groot thuisland, dat is Marokko, en een nog groter thuisland, dat is de Unie van de Maghreb. Dat hoeft niet noodzakelijkerwijs door de oprichting van een zesde staat".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team